Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzla

BKC TK domaćin 27. Revijalne izložbe radova članova ULUTK-a

Ulutk_izlozba (4)

Revijalna izložba jedinstvena je prilika je i za mlade autore da predstave svoj rad. Mnogi od njih upravo na ovakvim izložbama prvi put svoje radove pokazuju široj publici

Tradicionalna Revijalna izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, 27. po redu, otvorena je sinoć u Galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

Na izložbi koja se svake godine održva skoro tri decenije, predstavljeno je više od 50 radova, koji su djelo 20 autora.

-To je tradicija sa kojom se možemo ponositi, jer trajati toliko godina nije mala stvar. Sami radovi su spektar više tehnika od ulja i akrila na platnu do nekoliko crteža što je prava rijetkost kada su naše izložbe u pitanju. Tematika je uglavnom lokalnog karaktera, domoljubna, dosta je tu i motiva iz naše historije. Ono što moram istaći da ova izložba nije ono najbolje što članovi našeg udruženja mogu ponuditi, jer u odnosu na naše selektivne izložbe odziv umjetnika je manji. Izložba je dobra, ali nije ono najbolje od nas – istakao je Nisad Hamzić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona.

Revijalna izložba jedinstvena je prilika je i za mlade autore da predstave svoj rad. Mnogi od njih upravo na ovakvim izložbama prvi put svoje radove pokazuju široj publici.

-Bavim se slikarstvom već nekoliko godina, a pohađam i školu slikarstva Fikreta Jahića Vršanina. Najviše volim slikati motive koji predstavljaju našu domovinu i našu kulturu, tako sam se na ovoj izložbi predstavila slikama Blagaja i Trga Slobode u Tuzli. Pojavljivanje mojih radova na ovim izložbama mi mnogo znači, posebno jer se nalazim u društvu ovakvih slikara koji djeluju o okviru našeg udruženja – istakla je Adna Muslić, sedamnaestogodišnja učenica Medicinske škole iz Tuzle.

Teme, tehnike i autori  su šarolik skup koji je ovom izložbom ponudio različit pogled na likovnu umjetnost, što izložbu čini posebno zanimljivom. Kako je u svom izlaganju na otvaranju izložbe istakla mr.sci. Jasna Hadžiselimović „Put je različit za sve izlagače. Nečiji trasiran akademskim znanjem, a nečiji godinama rada na sebi“.

-Ova izložba je ispravan put ka pravu na likovnost. Pregnuće udruženja koje organizuje ovu izložbu je da ne dokida pravo na likovnost onima koji nemaju formalno obrazovanje iz likovne umjetnosti. Tako na ovdje vidimo različite pristupe umjetnosti i od onog koji nema to formalno obazovanje, ali ima silnu ljubav da svu svoju nutrinu izrazi oblikom, bojom i kistom – rekla je mr.sci. Jasna Hadžiselimović, članica UO Udruženja likovnih umjetnika TK. Izložba je u galerijskom prostoru JU Bosanski kulturni centar TK posjetiteljima dostupna svakim radnim danom u periodu od 8 do 18 sati sve do sredine maja.

bkc