Zenica

BNP domaćin 13. smotre dramskog stvaralaštva vrtića i školaraca iz ZDK

bnp zenica
Foto: Fena

Mijatović naglašava da dramska pedagogija podrazumijeva skup metoda podučavanja i učenja koje se sistematski koriste dramskim izrazom kao čovjekovom sposobnošću kojom se služi tokom sazrijevanja i odrastanja

Dječja, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica danas će sa početkom u 11 sati biti domaćin 13. smotre predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva, na kojoj će se predstaviti 17 vrtića, osnovnih i srednjih škola iz Zenice, Visokog i Zavidovića.

Dramski pedagog i direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović ističe kako, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, BNP Zenica već trinaesti put, u zajedničkoj misiji njegovanja i propagiranja dramskog stvaralaštva, jedan dan “postane središte dramskih sekcija i grupa Zeničko-dobojskog kantona”.

Dramska pedagogija

Mijatović naglašava da dramska pedagogija podrazumijeva skup metoda podučavanja i učenja koje se sistematski koriste dramskim izrazom kao čovjekovom sposobnošću kojom se služi tokom sazrijevanja i odrastanja.

-Zato se kaže da je dramski odgoj oblik učenja ili poučavanja kroz dramsko iskustvo. Smotra predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva je nastala prije petnaestak godina iz spoznaje da ZDK nema krovnu smotru koja bi na jednom mjestu okupila one koji se bave teatarskim izrazom na nivou predškolskih ili školskih ustanova – ističe Mijatović.

BNP Zenica je, dodaje, institucija koja je tada otvorila vrata i pozvala sve koji to žele da im dođu u goste te prikažu ono što su napravili.

-Tako već znamo da postoje prosvjetni radnici koji ulažu veliki napor da djecu nauče da zavole i odlaze u pozorište i cilj nam jeste dati im do znanja da naše pozorište to prepoznaje i cijeni, a djeci, malim glumicama i glumcima pružamo mogućnost da sa naših scena progovore i da osjete barem na kratko kako je to biti na profesionalnoj pozorišnoj sceni – podvukao je Mijatović.