Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BNP Zenica: 24 osvojene nagrade najbolji dokaz uspješne sezone

BNP Zenica – press

Bosansko narodno pozorište Zenica završilo je 67. koncertnu/umjetničku sezonu povodom čega je održana i konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati ove institucije kulture, javlja Anadolu Agency.

Direktor ove institucije Hazim Begagić istakao je kako su 24 osvojene nagrade u protekloj sezoni jedan od najilustrativnijih podataka koji govore o protekloj sezoni. Begagić je istakao kako se protekla sezona, posebno u nekim njenim elementima, kao što je broj osvojenih nagrada, može ocijeniti uspješnom.

„Broj osvojenih nagrada, ukupno 24, vjerovatno je jedan od najilustrativnijih podataka koji govori o sezoni iza nas. Ukupno 6 premijernih izvedbi, 2 u okviru Dječije omladinske i lutkarske scene, jedna na maloj sceni ‘Žarko Mijatović’ i tri na velikoj sceni. Dvije koproducijske saradnje, dva velika i ambiciozna projekta koja smo ostvarili sa dva mostarska pozorišta, te druga koprodukcija sa dva velika novosadska teatra. Ponosni smo i na realizaciju dugo pripremanog projekta predstave ‘Moja fabrika’ prema djelu zeničkog autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić, jednog projekta koji prikazuje historijski razvoj grada i njegov identitet i za koji pretpostavljamo da će imati veliki broj festivalskih nastupa“, rekao je Begagić te naglasio da Bosansko narodno pozorište svoje predstave realizuje i u drugim gradovima kantona.

Govoreći o pripremama za narednu sezonu najavio je lutkarski sadržaj i saradnju sa rediteljem Darkom Kovačovskim iz Bugarske na predstavi “Prodani osmijeh”.

„Zajedno sa festivalom ‘MESS’ realizujemo specifičan projekat koji zahtjeva 12-14 glumaca i isto toliko gledatelja, za kraj novembra predstava autora Derviša Sušića u režiji Bobana Skerlića i projekat sa Crvenim križem Bosne i Hercegovine kojim obilježavamo godišnjicu ove organizacije te osnivanja ove institucije u BiH, edukativna predstava za djecu i mlade“, dodao je Begagić.

Bosansko narodno pozorište Zenica podržava i neovisne produkcije, pa je ova kuća partner u realizaciji prvih „Ljetnih pozorišnih večeri“ Studio teatra iz Zenice, na čijem je čelu glumac iz ansambla BNP-a Nusmir Muharemović. Ova manifestacija počinje u utorak, 15. augusta.

Elvir Škiljo, voditelj službe marketinga i prodaje, rekao je kako su u protekloj godini ostvareni izuzetno dobri rezultati.

„Odigrali smo 154 reprizne predstave našeg pozorišta, 43 gostujuće predstave su se odigrale na našim scenama i realizovali smo 91 prateći program, koji podrazumijevaju koncerte, izložbe, promocije i tribine. U 67. sezoni smo realizovali drugi po redu Festival edukativnog teatra, Festival bh. drame i 80% kulturnih programa manifestacije ‘Zeničko proljeće’ se održava u našim prostorima, što govori o velikom rezultatu. Bili smo organizatori ili suorganizatori akustičnih koncerata koji se održavaju posljednjih nekoliko sezona, imali smo gostovanja značajnih glumačkih imena poput Tarika Filipovića, Andrije Miloševića, Dragana Marinkovića, Josipa Pejakovića i drugih, što potvrđuje koliko je dobar ostvareni rezultat u ovoj sezoni“, rekao je Škiljo.

Denis Krdžalić, producent u Bosanskom narodnom pozorištu govorio je o planovima za gostovanja ove kuće u drugim državama.

„Što se tiče festivalskih učešća, imali smo ih 28 u protekloj sezoni, od čega 8 inostranih te smo izvodili predstave u Zagrebu, Podgorici, Bratislavi, Trabzonu, od čega bih posebno istakao ovo gostovanje u Trabzonu, na 18. Internacionalnom festivalu ‘Black Sea’, koji je veliki i značajan festival na kome je BNP bio jedina institucija iz Bosne i Hercegovine u 2017. godini. Na ovom festivalu su bile i predstave iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Španije i drugih evropskih i azijskih zemalja. U narednoj sezoni, predstava ‘Moja fabrika’ rediteljke Selme Spahić će gostovati u Skoplju, 9. septembra. Također, ista predstava će gostovati u Sloveniji te dogovaramo gostovanje u Crnoj Gori i Albaniji. Predstava ‘Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali’ će imati 4 gostovanja u Bernu u Švicarskoj u decembru te pregovaramo sa dva kineska teatra, u Pekingu i Donguanu, za naše dvije predstave“, rekao je Krdžalić.

Lana Delić je najnagrađivanija glumica u zeničkom ansamblu sa 4 osvojene nagrade u protekloj sezoni.

„Zahvaljujem se direktoru, jer je on nekako najzaslužniji za moj uspjeh. Zaposlio me u najgorim uvjetima, dao mi je priliku da sarađujem sa najboljim redateljima koje je uspio dovesti i ukazao mi je priliku, jer mi je dao velike zadatke koji su mogli biti i mač sa dvije oštrice, jer sam ih mogla uraditi dobro ili ne. Ipak, pokazalo se da se taj njegov izbor i moj rad isplatio, jer imamo ovaj broj nagrada što mi pedstavlja odgovornost da bolje i dalje radim i predstavim ovu kuću na najbolji mogući način“, rekla je Delić.

Glumac Nusmir Muharemović rekao je kako su ostvareni rezultati u protekloj sezoni izuzetno dobri. Muharemović, kao prvi čovjek nezavisne produkcije „Studio tetar“ iz Zenice, čiji projekat „Ljetne večeri Studio teatra“ počinje večeras, zahvalio je BNP-u na podršci u ovom projektu, koji će trajati od 15. do 19. augusta te će biti odigrano 5 predstava.