Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Doprinos pozorišnoj umjetnosti

BNP Zenica na 23. festivalu bh. drame nagradu “Adem Čejvan” dodjeljuje Senadu Bašiću

festival bh drame
Foto: Fena

Dodjela nagrada i ceremonija zatvaranja 23. festivala bh. drame – Zenica 2024, predviđena je za petak, 31. maja

Organizacioni odbor 23. festivala bosanskohercegovačke drame – Zenica 2024, koji će biti održan od 23. do 31. maja, ove će godine nagradu “Adem Čejvan” za doprinos pozorišnoj umjetnosti dodijeliti glumcu Senadu Bašiću – potvrdio je na današnjoj pres-konferenciji direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) Miroljub Mijatović.

Selekciju takmičarskog programa još prošlog mjeseca je sačinio te obznanio zenički glumac i univerzitetski profesor Hazim Begagić, dok će sedma predstava kojom će 23. maja biti i otvoren ovogodišnji festival, biti premijerna izvedba kooprodukcijske predstave “Kiselina”.

Ova je predstava nastala po tekstu Asje Krsmanović i u režiji reditelja Nermina Hamzagića te u koprodukciji BNP-a, 23. festivala bh. drame Zenica 2024 i Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo. Sve predstave takmičarskog programa bit će prikazane s početkom u 20.00 sati.

-Stručnu žiri Festivala čine Dubravka Zrnčić-Kulenović (teatrologinja, dramaturginja i rediteljica), Darko Cvijetić (pisac) i Dragan Komadina (dramaturg). Što se tiče Žirija novinara, tu će se naći Ines Baždalić, Maja Bektašagić i Đorđe Krajišnik, a Žiri publike će činiti: Ajla Đidić, Dženan Ajdinović i Sanel Jalmanović. Ovogodišnji festival će otvoriti profesorica Zehra Kreho – istakao je direktor Mijatović.

On je najavio da će ove godine bez smetnje sve programe moći pratiti osobe s posebnim potrebama, jer je nakon sanacije krova zgrade BNP-a ponovo u funkciji i lift.

U sklopu pratećeg programa ovogodišnjeg festivala, kako je najavio predsjednik Organizacionog odbora Denis Krdžalić, bit će realizirano ukupno 13 sadržaja.

-Pet je predviđeno i namijenjeno djeci i mladima. Što se tiče ostalih pratećih programskih sadržaja, imamo jednu izložbu, četiri promocije knjiga iz sfere pozorišne umjetnosti, dvije promocije pozorišnih časopisa i jedno scensko čitanje dramskih tekstova – najavio je Krdžalić.

Dodjela nagrada i ceremonija zatvaranja 23. festivala bh. drame – Zenica 2024, predviđena je za petak, 31. maja.

Prateći program ove je godine dopunjen i sadržajima za djecu, kako je najavila rukovoditeljica Omladinske i lutkarske scene BNP-a Ermina Nišić, koja je navela da će predstavu “Ježeva kućica” igrati na otvorenom u osnovnim školama u Tetovu, Perinom Hanu, Peharama i Janjićima.

Promocija knjige “Drama za decu” autora Željka Hubača bit će upriličena 27. maja u konferencijskoj sali BNP-a, a namijenjena je prosvjetnim radnicima i odgajateljima u vrtićima.