Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Broadwayski klasik “Blue Monday” 22. marta premijerno na sceni Narodnog pozorišta

blue monday nps
Foto: Velija Hasanbegović

Kompozitor George Gershwin posebno se istaknuo komponovanjem muzike za koncertne dvorane, broadwayske mjuzikle i hollywoodske filmove, a najpoznatiji je po specifičnom načinu na koji je u klasičnu muziku unosio elemente popularne američke muzike, crnačkog spirituala, jazza i bluesa

Na sceni Narodnog pozorišta u petak, 22. marta sa početkom u 19:30 sati, premijerno će biti izvedena jazz opera „Blue Monday“ kompozitora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Bakir Samardžić.

Kompozitor George Gershwin posebno se istaknuo komponovanjem muzike za koncertne dvorane, broadwayske mjuzikle i hollywoodske filmove, a najpoznatiji je po specifičnom načinu na koji je u klasičnu muziku unosio elemente popularne američke muzike, crnačkog spirituala, jazza i bluesa.

U jazz operi „Blue Monday“ uloge će ostvariti: Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović -Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj, Dorijan Marić i članovi baletnog ansambla NPS.

„Gorko je biti niko i ništa u Njujorku 1930. godine, u gradu u kojem niko ne spava u gradu koji
je novi Babilon, u gradu velike krize, velike depresije, prohibicije, crnih hronika i očajanja.

Put od trnovitog dna do slatkog života je satkan od iskušenja. Moguć je samo najbeskrupuloznijima. To je svijet bez ideala. Umjesto ljubavi tu su niske strasti. Umjesto bliskosti – zavisnost. Umjesto mudrosti- lukavstvo. Umjesto svjetlosti – sjaj. Umjesto humora – lakrdija. Da li je novi Babilon nepobjediv? Da li on kao crna rupa guta sve što mu se približi i tako se progresivno širi? Novi Babilon je zavodljiv, ali i nepodnošljiv. Njime smo zaslijepljeni, zaljubimo se na kratko, ali ga nikada ne zavolimo. Laž, nemilosrdnost, kocka, strast, prevara, ljubomora, pohlepa – naš glavni junak je centar ovog vrtložnog toka i njime dobro pliva. Međutim, sjećanje na jedinu pravu ljubav i svjetlost brišu sva priviđenja“, izjavio je reditelj Aleksandar Nikolić.

blue monday
Foto: Velija Hasanbegović

Koreografkinja je Belma Čečo-Bakrač, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Senka Ranosavljević, dizajner svjetla Moamer Šaković.