Zgusnut raspored

Brojna gostovanja Narodnog pozorišta Mostar u BiH i regionu

perzeide npm
Foto: Narodno pozorište Mostar

Posljednje gostovanje u mjesecu decembru zakazano je za ponedjeljak, 18. decembar, a riječ je o Međunarodnom festivalu Kamernog teatra 55 “Dani Jurislava Korenića” u Sarajevu

Narodno pozorište u Mostaru mjesec decembar započinje gostovanjem u Bijelom Polju – Crna Gora gdje večeras otvara pozorišnu manifestaciju „Jesenji pozorišnji salon“ izvedbom predstave “Ajmo na fuka” autora i reditelja Dragana Komadine, nastale u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Predstava će biti odigrana u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo” Bijelo Polje s početkom u 20 sati. „Jesenji pozorišni salon“, treći po redu, održava se od 1. do 5. decembra, a publici će se predstaviti pet predstava različitih žanrova, a jedna od njih će biti izvedena i za najmlađe ljubitelje pozorišne umjetnosti.

Predstava „Ajmo na fuka“ govori o odnosu dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju „poziv od Onoga gore“ kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru. U predstavi igraju Saša Oručević i Robert Pehar.

Već u ponedjeljak, 4. decembra, Ad Hok Teatar u Brčkom u sklopu projekta “Revija teatarskih malih formata” ugostit će, također, predstavu „Ajmo na fuka“ autora i redatelja Dragana Komadine koja će biti odigrana u Domu kulture Brčko sa početkom u 20 sati.

“Ajmo na fuka” od premijere 2015. godine puni pozorišne dvorane, a gostovala je u Pragu, Beču i Brnu, pored gostovanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji te je nagrađivana na raznim festivalima.

Predstava „Perzeide“ autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj, pored nedavne izvedbe na otvaranju kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u Sarajevu, bit će odigrana i u utorak, 5. decembra, u okviru iste kampanje, na maloj sceni „Studio 64“ Narodnog pozorišta u Mostaru s početkom u 20 sati. Kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u BiH provodi UN Women BiH uz financijsku podršku Švedske.

Predstava se bavi kompleksnim problemom bračnog nasilja i nasilja nad ženama, kroz nježnu priču o ženskom prijateljstvu. Glumačku postavu čine: Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Ulaz na predstavu je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a koja je otvorena svakim radnim danom od 10,30 do 14 sati.

Nakon toga, predstava „Perzeide“ autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj sudjeluje na kulturnoj manifestaciji „Pozorišne večeri u Živinicama“ koju organizira Bosanski kulturni centar Živinice. Predstava će biti odigrana u četvrtak, 7. decembra, s početkom u 19 sati.

Posljednje gostovanje u mjesecu decembru zakazano je za ponedjeljak, 18. decembar, a riječ je o Međunarodnom festivalu Kamernog teatra 55 “Dani Jurislava Korenića” u Sarajevu, u okviru kojeg će biti izvedena, također, predstava “Perzeide” autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj, s početkom u 20 sati.