"Bookstan"

Buybook dodjeljuje stipendije za radionicu “Književna kolumna”

Buybook

Festival će biti održan od 3. do 6. jula, a tema ovogodišnje radionice je “Književna kolumna” i bit će održana od 30. juna do 6. jula

Izdavačka kuća Buybook dodijelit će dvadeset stipendija za učešće u književno-kritičkoj radionici koja će biti održana u okviru ovogodišnjeg četvrtog internacionalnog festivala književnosti “Bookstan”.

Festival će biti održan od 3. do 6. jula, a tema ovogodišnje radionice je “Književna kolumna” i bit će održana od 30. juna do 6. jula, saopćeno je iz IK Buybook.

Aplikacije je potrebno poslati na e-mail adresu radionica@buybook.ba do 1. aprila i trebaju sadržavati prijavnicu, biografiju i dva autorska rada iz oblasti književne kritike, esejistike, znanstvene publicistike, a u obzir dolaze i stručni i naučni radovi, te književne ili novinarske kolumne.

Nakon pregledanih aplikacija, ubrzo nakon posljednjeg roka za prijavu, odabrani kandidati će biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica nakon kojih će se obaviti finalna selekcija.

Stipendija je namijenjena studentima i književno-umjetničkim kritičarima koji aktivno govore engleski jezik, pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku te imaju od 21 do 30 godina. Učesnici koji su sudjelovali na prethodnim radionicama imaju ponovno pravo prijave.

Voditelj ovogodišnje radionice je Vladimir Arsenić, a pored njega će biti još sedam predavača.

Stručni žiri će odabrati dvadeset polaznika programa kojima će po realizaciji zadatka biti dodijeljena priznanja, a najboljima i nagrade.

Koordinatori radionica će objaviti popis odabranih kandidata za online razgovor do 10. aprila, a zvanične potvrde učešća bit će poslane odabranim kandidatima najkasnije do 18. aprila.