Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastupila amira medunjanin

Čarobna atmosfera na koncertu sevdalinki u Počitelju kojeg je organizovao Ured EU

Foto: Ured EU

Koncert je organizirao Ured Europske unije u BiH s ciljem promocije bogate muzičke tradicije i promocije kulturne baštine i povijesnog značaja Počitelja za Bosnu i Hercegovinu i Evropu

Čarobna atmosfera Pašine Tabije u povijesnom gradu Počitelju u petak, 28. juna, oživjela je uz zvuke tradicionalne muzike – sevdalinke u izvođenju bosanskohercegovačke dive Amire Medunjanin, uz pratnju muzičara Mustafe Šantića i Nermina Čerkeza.

Koncert je organizirao Ured Europske unije u BiH s ciljem promocije bogate muzičke tradicije i promocije kulturne baštine i povijesnog značaja Počitelja za Bosnu i Hercegovinu i Evropu.

Domaćin događaja bio je ambasador Johann Sattler, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH, koji je istaknuo posvećenost Europske unije inicijativama koje promoviraju turizam, umjetnost i kreativne industrije širom Bosne i Hercegovine.

Zajedničko evropsko nasljeđe

-Veliko je zadovoljstvo što je Europska unija bila u prilici organizirati koncert kako bi skrenula pažnju na Počitelj kao istinski izvanredno i zadivljujuće mjesto. Počitelj je, sa svojom bogatom povijesnim i kulturnim značajem, bio idealna lokacija za sinoćnji događaj s ciljem poticanja jedinstva i slavljenja kulturne raznolikosti Bosne i Hercegovine – kazao je ambasador Sattler.

Dodao je kako je na koncertu proslavljena ne samo povijesna vrijednost Počitelja, već je istaknuto zajednički naslijeđe i bogatstvo europske kulture koja nas sve povezuje.

-Drago mi je da Evropska unija može podržati Počitelj sa dva nova projekta koji nastoje poboljšati uvjete života njegovih stanovnika – dodao je Sattler.

Iz Ureda Europske unije u BiH naveli su kako je usprkos svojoj ljepoti i značaju Počitelj decenijama zanemarivan, što je dovelo do oštećenja jednog od najimpresivnijih lokaliteta u regiji.

Foto: Ured EU

Koncert u Počitelju održan je u namjeri da se ukaže na hitnu potrebu obnove, očuvanja i restauracije ovog jedinstvenog srednjovjekovnog grada.

Europska unija trenutno financira dva projekta u Počitelju u vrijednosti 50.000 eura koji se odnose na postavljanje ulične rasvjete i obnovu igrališta, čime će se poboljšati sigurnost i kvaliteta života lokalne zajednice.

Koncert na Pašinoj tabiji ne samo da je istaknuo ljepotu bh. tradicionalne muzike, već je ukazao na važnost očuvanja kulturnih znamenitosti. Europska unija kontinuirano podržava njegovanje kulturne baštine i jačanje osjećaja zajedništva i pripadnosti širom Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.