Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Ćelava pjevačica” u četvrtak u Narodnom pozorištu Mostar

celava_pjevacica

Predstava “Ćelava pjevačica” Eugènea Ionesca u režiji Lajle Kaikčije bit će izvedena u četvrtak, 15. marta, s početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

“‘Ćelava pjevačica’ ismijava nepresušnu potrebu naroda da stalno govori, o svemu ima mišljenje i bude u toku svih dešavanja – najčešće i najbanalnijih. Govor se dovodi do apsurda. Riječi gube smisao. Misao devalvira. Sve dok glas izlazi iz grla govor ne prestaje. I tako u nedogled. A svaki vid akcije, djelovanja izostaje. I to neko koristi. Jedni iznutra, drugi izvana. Da li govorim o životu ili o predstavi? Svejedno. Na žalost, Joneskov besmisao nigdje nije smislenije postaviti nego u Mostaru. Vođena mišlju da će neki novi klinci po prvi put vidjeti Joneskov komad u teatru i možda biti isprovocirani njime (kakogod) te odluče se, konačno, na neki vid djelovanja… To je jedini način izlaska iz apsurda koji živimo”, zapisala je, uz ostalo, o predstavi rediteljica Lajla Kaikčija.

Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Adnan Lugonić, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka.

U predstavi igraju Emir Sejfić (g. Smit), Maja Zećo (gđa Smit), Emir Spahić (g. Martin), Dina Mušanović (gđa Martin), Andrea Aković (Meri) i Saša Oručević (vatrogasni kapetan).