Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi Vokalnog ansambla Bugojno na festivalu horova u Ohridu

va_bugojno

Članovi Vokalnog ansambla Bugojno sudjeluju na 10. internacionalnom festivalu horova, koji se održava u Ohridu od 23. do 27. augusta.

-Poziv za učešće na ovom prestižnom festivalu je veliko priznanje za naš ansambl, jer smo jedini koji dolazimo iz Bosne i Hercegovine. To nas obavezuje da damo sve od sebe, i da se predstavimo na najbolji način – kazala je rukovodilac i dirigentica bugojanskog ansambla Samira Merdžanić.

Po njenim riječima, na festivalu u Ohridu nastupit će 29 horova iz trinaest zemalja svijeta, a članovi Vokalnog ansambla Bugojno predstavit će se u tri navrata.

Skupa s ostalih oko 1.500 učesnika, nastupit će na ceremoniji otvaranja, kao i u pop sekciji gdje će pjevati pjesme Indexa, Parnog valjka i nekih drugih izvođača, te takmičarskom dijelu, u kojem će izvesti šest kompozicija.

-Pored obavezne makedonske tradicionalne pjesme, pripremili smo neke pjesme iz naše zemlje. Ovaj put, odlučili smo da izvedemo i sevdalinku, i tradicionalnu seosku pjesmu, ali i duhovnu pjesmu, ilahiju. Ovaj repertoar izvodimo prvi put, i nadam se da će se dopasti članovima žirija i publici – naglasila je.

Istaknula je da su festivali ove vrste prilika za uspostavljanje novih veza i saradnje ljubitelja horskog pjevanja, ali i za upoznavanje različitih kultura i tradicije njihovih učesnika.