Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CreativeShooting Team čine učenici s poletnim duhom i vrhunskim idejama

CreativeShooting Team

Rad sa učenicima osnovnog i srednjoškolskog uzrasta nije nimalo naivan kako se doima. Kao i njihovi vršnjaci, mladi studenti poznaju i obrađuju suvremene alate i jako dobro ih poznaju, što prisiljava njihove nastavnike da ubrzaju vlastiti tempo i uđu u njihovu dimenziju razumijevajući prostor koji njihovi učenici koriste i kojim se kreču.

Ovaj suštinski korak je važan za povećanje pozitivnog utjecaja predavanja, ali i za poticanje emocionalnog i obrazovnog razvoja učenika.

Također rad sa ovim uzrastom nije naivan, jer mnogi učenici imaju visoka očekivanja od svojih nastavnika, očekujući daleko više od suvišnih i monotonih predavanja.

Foto: Mateo Sušić

Stoga, mentor ili nastavnik mora biti u stanju zadržati fokus i interes za nastavni predmet, i ako ne dobije interes učenika, nastavnik ne uspijeva u svojoj misiji.

Rad sa mladima dolazi s velikom odgovornošću, ali i fascinantnim izazovima.

Foto: Mateo Sušić

CreativeShooting Team je nastao 2011. godine kao rezultat kreativnog rada i entuzijazma učenika Katoličkog Školskog Centra “Sv. Pavao” u Zenici. Ti mladi učenici željeli su raditi zajedno, dijeliti svoje ideje, stvarati nove koncepte i izlagati svoja umjetnička djela na raznim mjestima. Energija koju su ovi studenti pokazali bila je impresivna te nas je sve naučila kako se zajednica može lako ujediniti i kreativno izraziti.

“Radili smo zajedno sve do 2015. godine kada su učenici završili srednju školu i otišli na univerzitete. Činilo se kao da se jedno razdoblje završilo … No iznenada je došla nova generacija sa poletnim duhom i vrhunskim idejama”, kažu iz Tima.

Jedan od njih je i Mateo Sušić koji za sebe kaže da je marljiv, te veoma predan onome čime se bavi.

“Imam mnogo hobija kao sto su: skupljanje poštanskih markica, sviranje trube, igranje nogometa itd.. Kada sam bio mali klinac ugledao sam jednu fotografiju, bila je to djevojka plavih očiju na kiši koja je gledala u fotoaparat. Osjećao sam se hipnotizirano tom fotografijom, stoga sam odlučio da i ja pokušam napraviti fotografiju koja će hipnotizirati svijet. Čekao sam da dođe prava prilika i došla je kada sam ugledao natpis CreativeShooting Teama. Tu sam se upoznao sa fotografijom, proširio svoje vidike, naučio baratati aparatom. No najvažnije naučio sam razliku izmedu lijepe i dobre fotografije. Naučio sam različite oblasti fotografija i upoznao se sa mnoštvom ljudi koje sada ponosno mogu nazvati prijateljima. No ipak najsretniji bih bio kada bi naša mentorica (Majda Turkić) rekla: Idite napolje i napravite barem pet dobrih fotki”, priča Mateo.

Foto: Mateo Sušić

Ova nova generacija otvorila je vrata izazovnim idejama i konceptima, zajedno sa snažnom željom za stvaranje. Pri tome su stvorili jedan čvrst tim nadahnutih mladih ljudi. Radovi koje oni stvaraju i koncepti koje upotrebljavaju, rijetko, ili bolje da kažem nisu prosti ili “djetinjasti”.

Foto: Mateo Sušić

Mnogim učenicima potrebno je dosta vremena, energije, iščitavanja, proučavanja i kontinuiranog preispitivanja. Ali na kraju, stvori se konačan proizvod: vizualna prezentacija.

Foto: Mateo Sušić

Ona mora biti slika zrelog i angažiranog umjetničkog djela koje prenosi priču relevantnu svakom ljudskom biću i društvu u cjelini.

Foto: Mateo Sušić