Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tradicionalna manifestacija

Crteži Josipa Pospišila i “Stećci” za Dane evropskog naslijeđa

Dan evropskog naslijeđa fena

Dvije izložbe, otvorene danas, bit će postavljene u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta u Sarajevu, u ulici Obala Maka Dizdara 2 svakim radnim danom od 10 do 15 sati, u periodu manifestacije ‘Dani evropskog naslijeđa’ koja se održava do 6. oktobra pod nazivom ‘Sve uključeno’

Izložbom fotografija ‘Stećci’ i plakata originalnih crteža arhitekte Josipa Pospišila ‘Josip Pospišil – gradovi, motivi, detalji’, iz arhiva Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, obilježava se tradicionalna manifestacija Federalnog ministarstva kulture i sporta ‘Dani evropskog naslijeđa 2021’.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante Vujnović kazao je na otvaranju da su na izložbi prezentirane fotografije stećaka s lokaliteta koji nisu poznati javnosti, a cilj je prezentirati vrijedno kulturno bogatstvo koje se čuva u arhivu tog zavoda. Ovogodišnji izbor su, kaže, fotografije stećaka s lokaliteta zapadne Hercegovine i srednje Bosne, a ima ih oko četrdeset.

– Ovo je pokretna izložba i do kraja godine izložbu ćemo upotpuniti sa još deset do 15 fotografija stećaka. Nastojat ćemo da, od iduće godine, to bude putujuća izložba koju ćemo prezentirati širom Federacije Bosne i Hercegovine. Odabrat ćemo stećke i s područja Sarajeva, Tuzle, Bihaća – kazao je novinarima.

Za češkog arhitektu Josipa Pospišila načelnica Odjela za naučno-istraživački rad Zavoda Azra Hajro-Lojo ističe da su ga inspirisali ovdašnja arhitektura i kulturno bogatstvo, odmah po dolasku u BiH 1908. godine.

– Zavod prvi put prezentira mapu crteža u formi plakata odnosno reprodukcija njegovih crteža, koje smo dobili na čuvanje zahvaljujući njegovoj kćerki. To su mape crteža, uglavnom olovkom, koji su inspirisani Bosnom. Njegovi crteži se odnose i na Kiseljak, Travnik, Jajce, a jedan dio i Tuzlu. Ipak najveću inspiraciju imao je u Sarajevu – naglasila je.

Kako je kazala, malo je poznato da su njegova ostvarenja Musafija palata u Titovoj ulici, Vatrogasni dom, kino ‘Radnik’, Muzički paviljon, pa i Sebilj. Zaslužan je, kaže, i za očuvanje Baščaršije, u izvornom obliku.

– Zaslužan je i za pravnu regulativu. On i Josip Vancaš uputili su dopis prema bosanskom saboru da se pravno regulira oblast i zaštiti kulturna baština te je i tako ušao u historiju Bosne i Hercegovine. Njegovi su crteži precizni i datirani, na neki način imaju i dokumentarnu vrijednost, hronološki su obilježili vrijeme između 1908. i 1911. godine – kazala je.

Resorna federalna ministrica Zora Dujmović na otvaranju je istaknula kontinuirani doprinos tog ministarstva organizaciji Dana evropskog naslijeđa, kao i uposlenika Zavoda za zaštitu spomenika FBiH na čiji prijedlog je i koncipirano ovogodišnje obilježavanje.

Ističe i kontinuiranu zaiteresiranost javnosti za takve manifestacije, posebno mladih ljudi.

Manifestacija ‘Dani europskog naslijeđa’ od 1991. godine organizira se u europskim državama, a utemeljena je od Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o evropskom graditeljskom naslijeđu. Cilj manifestacije je informiranje najširih slojeva društva o značaju čuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa evropskih država dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Evrope.

Dvije izložbe, otvorene danas, bit će postavljene u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta u Sarajevu, u ulici Obala Maka Dizdara 2 svakim radnim danom od 10 do 15 sati, u periodu manifestacije ‘Dani evropskog naslijeđa’ koja se održava do 6. oktobra pod nazivom ‘Sve uključeno’.