Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brojne manifestacije

Dani evropskog naslijeđa u TK posvećeni ugradnji lokalnog u evropski identitet

kultura

U narednih deset dana pet ustanova sa područja Tuzlanskog kantona će realizovati manifestaciju “Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona obilježava Dane evropskog naslijeđa, koji se kroz razne manifestacije obilježavaju u evropskim zemljama i imaju za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

U narednih deset dana pet ustanova sa područja Tuzlanskog kantona će realizovati manifestaciju “Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”.

– Najveći benefit i značaj je izgradnja zajedničkog evropskog identiteta što je za državu poput Bosne i Hercegovine izuzetno značajno i na taj način mi inkorporiramo našu kulturnu baštinu u nešto što se zove evropska i svjetska kulturna scena. Ovo svakako ne smije ugroziti lokalni ili nacionalni identitet. On mora biti sastavni dio i odražavati naše različitosti – istaknuo je ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović.

Pored BKC-a Tuzlanskog kantona, u realizaciji programa će učestvovati i BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik. Svaka od tih općina imat će priliku da predstavi svoju kulturnu historiju kroz ovaj projekat.

– Želimo da napravimo jedinstvenu manifestaciju koja će spajati nas u tim različitostima u kulturno-historijskom naslijeđu – smatra direktorica BKC-a Tuzlanskog kantona Mirela Ibrahimović-Mehanović.

U Kalesiji će posjetioci imati priliku vidjeti izložbu posvećenu istraživanju i prezentovanju izvorne narodne muzike, kao i ozvaničenje namjere za njeno kandidovanje na UNESCO Listu nematerijalne baštine.

Veče posvećeno pozorišnoj umjetnosti bit će održano u Živinicama, dok će u Gračanici biti upriličen obilazak Zavičajne muzejske zbirke “Stare čardaklije u Varoši i Stare džamije u Sokolu”.

Kako je Srebrenik kraljevski grad u fokusu manifestacije će biti izložba slika sa manifestacije “Srebrenik otvoreni grad umjetnosti”.

Manifestacija će biti završena panel diskusijom “Dani evropskog naslijeđa u TK” i stručnim predavanjima iz etnologije, etnografije i usmene književnosti u BKC-u Tuzlanskog kantona.