Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Folklore

Dašak bosanske tradicije na bazaru u Tinji kod Srebrenika

0

Stari bosanski specijaliteti uklopljeni sa autohtonim bosanskim ugođajem, prizor je koji se sve rjeđe viđa na našim prostorima pa je jedan od ciljeva pomenutog bazara bio skrenuti pažnju na prave vrijednosti i oživjeti stare bosanske običaje

“Sve se može kad se hoće” to je moto kojim se vode vrijedni mještani Tinje koji su neumorni u stvaranju ljepšeg okruženja za sebe i svoje komšije. Ovog vikenda upravo Tinja bila je mjesto na kojem su posjetioci mogli uživati u ljepotama bosanske tradicije ali i kušati brojna tradicionalna bosanska jela.  Sve pomenuto u okviru bazara “Folklore” u organizaciji KUD-a Tinja, sekcije aktiva žena Tinja.

Organizatori ove manifestacije potrudili su se da uz sva ukusna autohtona bosanska jela posjetioci osjete i dašak tradicije pa su dio nedavno završenog poligona u Tinji zastrli bosanskim ćilimima i ponjavama a posjetioci su se okupljali oko sinije na kojoj je služena kahva i najukusniji specijaliteti naše tradicionalne kuhinje.

Stari bosanski specijaliteti uklopljeni sa autohtonim bosanskim ugođajem, prizor je koji se sve rjeđe viđa na našim prostorima pa je jedan od ciljeva pomenutog bazara bio skrenuti pažnju na prave vrijednosti i oživjeti stare bosanske običaje.

Da ništa ne fali, odnosno da bi se našlo za svakoga po nešto organizatori su napravili svojevrsni spoj tradicionalnih i modernih jela pa se tako uz presnac, razne pite i ostala tradicionalna jela mogla probati i pizza ali i uživati u čokoladi sa čokoladne fontane.  Sve ovo dodatno su uljepšali članovi folklorne sekcije KUD-a Tinja.

Bazar u Tinji bio je prodajnog karaktera a sav prihod ide za nabavku opreme KUD-u Tinja čiji članovi iza sebe imaju niz uspješnih projekata i nastupa a jedan od njih je i nastup na 33. internacionalnom festivalu narodnih igara u Turskoj gdje su predstavljali BiH i u izuzetno jakoj konkurenciji osvojili 11. mjesto.