Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od 10. do 15. jula u Sarajevu

Deveti WARM Festival posvećen savremenim konfliktima

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan

Deveti WARM Festival koji se u Sarajevu održava od 10. do 15. jula donosi izuzetne filmske projekcije, foto izložbe, panel diskusije, promocije knjiga, radionice koji su svojim sadržajima vezani za savremene konflikte.

Filmski sadržaj uključuje šest regionalnih premijera filmova čiji su režiseri nagrađivani ili nominovani na filmskim festivalima u Berlinu i Cannesu, dobitnike Emmy, BAFTA, Pulitzer i BBC nagrada i nominovane za nagradu Oscar, glavne nagrade Tribeca, Visions du Reel ili Sundance film festivala.

Publici će biti prikazani filmovi: “Retrogradno”, Matthew Heineman (SAD), “Ya i Felix”, Iryna Tsilyk (Ukrajina), “Sve će biti u redu”, Riti Pahn (Kambodža) , “Havar, naša prognana djeca”, Pascale Bourgaux (Belgija), “Tranzicija”, Jordan Bryon i Monica Villamizar (Australija) te “20 dana u Mariupolju”, Mstislav Černov (Ukrajina).

Nakon svake projekcije predviđeno je vrijeme za razgovor režisera i publike.

Izložbom fotografija iz Sudana “Ne plači ovo je naša zemlja”, autora Abdulmonama Easse i Edouarda Eliasa deveti WARM Festival će biti i zvanično otvoren, a zatim slijede izložbe “ART WAR – Slaven i prijatelji” umjetnika Slavena Tolja, “Crteži ratne zone”, izložba crteža Ghaitha Abdula Ahada, Izložba slika i plakata sa protesta u Iranu, “SAWASAWATO”, izložba slika umjetnice Noriko Hayashi na otvorenom, te “W(AI)RM, snimak”, kolektivna izložba slika “uspomena preživjelih” napravljenih pomoću AI (vještačke inteligencije), studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Pored ovoga u sklopu festivala bit će organizovane dvije promocije knjiga i to: “Stranac u svom gradu” autora Ghaitha Abdula Ahada, te zbirka kratkih priča regionalnih autora “Trenutak kada je meni počeo mir”, saopćili su organizatori.

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.

Organizator festivala je WARM, međunarodna fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju, ratnoj umjetnosti, te istoriji i sjećanju. Fondacija je predana promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji.