Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. reditelj

Dino Mustafić u HNK Split režira predstavu po romanu “Okretište” Damira Karakaša

l_3e5440195ebe247d74ec830d41c26a0f

Hrvatski pisac Damir Karakaš osvojio je ovogodišnju nagradu “Meša Selimović” za roman “Okretište”, na Međunarodnim književnim susretima “Cum grano salis” u Tuzli

Bosanskohercegovački režiser Dino Mustafić u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu režira predstavu “Okretište” po romanu Damira Karakaša, koja će premijerno pred tamošnjom publikom biti izvedena 8. decembra.

Karakaš je prije nekoliko godina bio fizički napadnut na ulici, pred zgradom u kojoj živi u blizini tramvajskog okretišta, nakon čega je završio u bolnici boreći se za život. U romanu “Okretište” autor pripovjeda o napadu na njega, nošenju s traumama, spoznavanju samog sebe, porodici…

Mustafić je u izjavi za Fenu kazao da je roman “Okretište” Damira Karakaša na njega ostavio snažan utisak već prilikom prvog čitanja.

On kaže da mu je kasnije pristupio kao materijalu za predstavu te da mu se nije izmijenio prvobitni rediteljski impuls koliko je ovo nježna priča o tome kako je čovjek ustvari ranjivo biće.

– O toj ranjivosti Karakaš pripovijeda na način koji je daleko od svake grubosti i od sirovog naturalizma karakterističnog za prikaze uličnog nasilja čega je autor romana bio i žrtva – istaknuo je reditelj Dino Mustafić.

Mustafić je podvukao da će se oni koji poznaju opus ovog izvanrednog pisca iznenaditi sa koliko emocije Karakaš gradi priču nižući sitne narativne fragmente, kadrove i scene jednog unutrašnjeg filma koji razara dušu čitaoca, a nada se i teatarskog gledatelja.

Podvukao je da je ovo roman autofikcija koji je zasnovan na čistoj autobiografiji te da je ova tema svakom od nas bliska, svi se možemo identifikovati ili naći u toj situaciji – Damir iz novele pretrpio je težak fizički napad i dugotrajan bolnički oporavak. Damir odustaje od osvete o kojoj je razmišljao i zadovoljit će se pisanjem o tome.

– Roman i jeste autoterapija koji je omogućio autoru da nastavi živjeti dalje, sa tom traumom i ožiljkom koji nikada neće nestati, ali može zarasti kao rana. I po samom priznanju pisca to je njegov najintimniji roman koji za predmet ima tešku psihofizičku traumu. Mene rediteljski zanima kako se scenski Damir nosi sa tim, koji je njegov način kako prevazilazi bol i strah, kako pronalazi mehanizme ponovnog vraćanja povjerenja u ljude i svakodnevicu. Nasilje je danas sveprisutno oko nas u raznim oblicima života. Nekada smo direktne žrtve poput junaka/autora ove priče, a sa njim i uža obitelj koja se pokušava skupiti i nastaviti živjeti dalje. Karakaševa priča dodiruje svojom iskrenošću koja svima nama ostavlja na razmišljanje da li smo spremni kao ljudi oprostiti učinjeno nedjelo prema nama? – istaknuo je Mustafić.

Darko Lukić koji je radio dramatizaciju kaže za Fenu da se autor suočava s nepoznatim i nevidljivim napadačima i ubojicama (koji zbog toga i dalje mogu biti bilo gdje, bilo kad, bilo tko), s teškim naslijeđem generacijskih priča o neprekidnoj povijesti nasilja i osvete, s preživljenom traumom i s činjenicom da je njegova trauma duboko traumatizirala i njegovu suprugu i dijete.

– “Okretište” je ljekovit roman. Želio sam da tu iscjeljiteljsku snagu prenesemo publici. U romanu Damir pokušava ozdraviti i prizvati onog Damira od prije traume. Pritom uspijeva puno više od toga – stvoriti jednog novog, boljeg, zdravijeg Damira. Velika odluka koju donosi je velika poruka o jednostavnoj snazi čovječnosti. To je priča o borbi s bolesnim demonima nečovječnosti, s dubokim ranama po tijelu i duši, i o novom stvaranju zdravog čovjeka. Onog koji prepoznaje i pamti svoje smrtonosne rane, ali ne živi za njih ni zbog njih, nego unatoč njima – podvlači Darko Lukić.

Dramaturginja predstave je Marina Vujčić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Maja Peruzović. autorica muzike Tamara Obrovac.

U predstavi glume Mijo Jurišić, Petra Kovačić Botić, Ana Marija Veselčić, Nenad Srdelić, Arijana Čulina, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Anastasija Jankovska, Filip Radoš, Luka Čerjan…

Hrvatski pisac Damir Karakaš osvojio je ovogodišnju nagradu “Meša Selimović” za roman “Okretište”, na Međunarodnim književnim susretima “Cum grano salis” u Tuzli.