Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galerija "Preporod"

Do 18. januara otvorena izložba šest mladih umjetnika pod nazivom “Arka”

galerija preporod izlozba arka fena

Izložba je za posjetitelje otvorena do 18. januara, a potom će obići brojne gradove u BiH – Zenicu, Tuzlu, Bihać, Brčko, Mostar…

U Galeriji “Preporod” otvorena je izložba pod nazivom “Arka” na kojoj su sumirani radovi šest mladih umjetnika, članova Udruženja za promociju kulture i umjetnosti “Arka” – Amera Hadžića, Salema Pezića, Džavida Berberovića, Eldine Kožljak, Denisa Haračića i Tarika Golubića.

Kontekst prikazanih radova svojstven je likovnom senzibilitetu svakog umjetnika ponaosob, te se u prostoru predstavljaju odvojene sekvence koje dopuštaju jasnu interakciju s različitim svjetovima, vizualno i semantički.

Publici je ponuđena postavka koja iako potiče iz grafike, obuhvaća i druge medije, nekada kao preteče, a nekada kao ekstenzije grafičkog djelovanja, te shodno tome, posjetitelji se susreću sa crtežom, slikom i kombiniranim tehnikama eksperimentalnog slikarstva i grafike.

Postavka je specifično formirana kako bi predstavila rad novih, ali i etabliranih autora, s primarnim fokusom na promociju mlade umjetničke scene Bosne i Hercegovine.

Organizator izložbe je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” koja obilježava 120 godina rada, a predsjednik te institucije Sanjin Kodrić je kazao da je intencija izložbe pružiti podršku mladim umjetnicima koji su nekada prepoznati kao elita bh. društva.

– Ovo je prvi kulturni događaj u godini “Preporoda”. Izložbom ciljano krećemo sa šest mladih umjetnika, baš onako kako je prije 120 godina tadašnji “Gajret”, današnji BZK “Preporod”, svoj rad počeo sa sviješću o važnosti stvaranja mladih ljudi, u smislu kulturne i intelektualne elite toga vremena – kazao je Kodrić.

Tih šest različitih umjetničkih svjetova povezuje mnogo toga, a sve to objedinjeno je u naslovu izložbe – “Arka”, kao simbolu spasa i nade.

Svjedok rada i stasavanja mladih umjetnika je i direktor ULUBiH-a i umjetnik Danis Fejzić. On je, pored ostalog, kazao da biblijsko-kur'anski aspekt Arke i svekoliki značaj i simbolika samog naziva, u najboljem i najafirmativnijem smislu riječi opravdava i sam naziv izložbe ali i istoimenog Udruženja.

Izložba je za posjetitelje otvorena do 18. januara, a potom će obići brojne gradove u BiH – Zenicu, Tuzlu, Bihać, Brčko, Mostar…