Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jajce

Dodjelom nagrada večeras se završavaju Pozorišne igre BiH

pozorišne igre jajce
Foto: Fena

Nakon dodjele nagrada Pozorišne igre će biti zatvorene predstavom “Cosa Nostra”, u kojoj igraju Minka Muftić i Belma Salkunić, a koja će biti odigrana u čast nagrađenih

Dodjelom nagrada za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, glumačka ostvarenja (pet nagrada), mladog glumca/glumicu, dramski tekst savremenog autora, dramaturgiju te najbolju scenografiju, kostimografiju i muziku u predstavama, večeras će završiti 42. Pozorišne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu.

Tokom festivala prikazano je sedam predstava po izboru selektorice Hasije Borić-Stojić.

Za priznanje stručnog i žirija publike natječu se predstave “Ljetopis o kralju Tvrtku” Jasmina Imamovića, u režiji Dine Mustafića (BKC Sarajevo), “Ivanov“ A.P. Čehova u režiji Paola Magellija (Narodno pozorište Sarajevo), “Tri dana ili Uspon i pad gospodina B” Romana Sikore u režiji Tanje Miletić Oručević (Bosansko narodno pozorište Zenica), “Gospođica” Ive Andrića u režiji Đurđe Tešić (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), “Perzeide” Emine Kovačević u režiji Karmen Obrdalj (Narodno pozorište Mostar), “Djelidba” Skendera Kulenovića u režiji Miralema Zupčevića (Narodno pozorište Tuzla) te “Sretni ljudi” Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme (HNK Mostar).

Članovi stručnog žirija su Mladen Bičanić, Marko Misirača i Mirza Skenderagić. Žiri publike Pozorišnih igara u Jajcu čine Julija Jakešević, Asima Agić, Tihana Burić, Hajrija Alibegović i Elvedin Imamović.

Kako su najavili iz direkcije Pozorišnih igara dodjela nagrada biće održana u salonu Doma kulture, a ne kao ranijih u pozorišnoj sali Doma.

Nakon dodjele nagrada Pozorišne igre će biti zatvorene predstavom “Cosa Nostra”, u kojoj igraju Minka Muftić i Belma Salkunić, a koja će biti odigrana u čast nagrađenih.