Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IFET 2019.

Dodjelom nagrada završen 5. internacionalni festival edukativnog teatra

nagrade ifet 2019 (2) (1)

Prema odluci Žirija publike Nagrada „Daska koja život znači“ za najbolju glumicu 5. IFET-a dodijeljena je Ermini Nišić za ulogu Beti u predstavi „Talas hladnog vremena“

5. internacionalni festival edukativnog teatra – IFET 2019. se održavao od subote, 30. novembra do ponedjeljka, 9. decembra u Zenici, Kaknju i Zavidovićima. U okviru 5. IFET-a je upriličeno 15 programa za 10 festivalskih dana. Od 15 programa ovog festivala, devet je predstava iz Mostara, Tuzle, Zenice, Banje Luke i Sarajeva. Pored predstave upriličene su promocije knjiga kao i dvije smotre i to: 8. smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama BiH i 11. smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona.

Današnjom dodjelom nagrada upriličenom u 13 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je zvanično okončan ovaj Festival za djecu i mlade. Sve predstave je ocjenjivao petočlani žiri publike u sastavu: predsjednica Adna Jašarević i članice i članovi: Ajna Kadrić, Ana Marija Jurić, Harun Milak i Mak Nizamić.

Prema odluci Žirija publike Nagrada „Daska koja život znači“ za najbolju glumicu 5. IFET-a dodijeljena je Ermini Nišić za ulogu Beti u predstavi „Talas hladnog vremena“ u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a Nagrada „Daska koja život znači“ za najboljeg glumca 5. IFET-a dodijeljena je Milanu Bogdanoviću za ulogu u predstavi „Šta je zapravo uradio Tom?“ u produkciji DIS Pozorišta mladih Banja Luka.

Prema odluci Žirija publike Nagrada „Daska koja život znači“ za najbolju predstavu 5. IFET-a dodijeljena je predstavi „Bajka o izgubljenom vremenu“ u produkciji Pozorišta lutaka Mostar.

Učesnike 11. smotre dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona je ocjenjivao tročlani Stručni žiri u sastavu: predsjednica Anđela Ilić, diplomirana glumica, članica Ermina Nišić, diplomirana kulturologinja i član Miroljub Mijatović, diplomirani glumac.

Stručni žiri je dvije predstave proglasio najboljim na 11. smotri i to predstave: „Pozdravi nekog“ Kulturno-sportskog centra Kakanj i predstavu „Jazavac pred sudom“ Osnovne škole „Edhem Mulabdić“ Zenica.

U kategoriji vrtića – obdaništa Nagradu za likovnost Stručni žiri je dodijelio Privatnoj predškolskoj ustanovi „Hud – Hud“ Zenica za predstavu „Bosanski kutak“, a Nagradu za kolektivnu igru Privatnoj predškolskoj ustanovi „Abakus“ Zenica za predstavu „Djed i repa“.

Pohvala za istraživanje savremenih tema je dodijeljena Privatnoj predškolskoj ustanovi „Hud – Hud“ Zenica, a Pohvala za najkompletniju predstavu Festivala u vizuelnom smislu je dodijeljena Privatnoj predškolskoj ustanovi „Abakus“ Zenica.

U kategoriji škola i institucija Nagrada za najbolji recital je pripala Osnovnoj školi „Mak Dizdar“ za recital „Bosno, modra rijeko“, a Nagrada za dosljedno provođenje dramsko- pedagoške ideje i njegovanje lutkarskog izraza dodijeljena je Javnoj ustanovi „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Dobrinja za predstavu „Pjetlić, Metlica i Car“. Nagrada za dramatiziranje drugih književnih vrsta i njihovo uprizorenje pripala je Osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“ za
inscenaciju stihova u dramski tekst „Prva ljubav“, a Nagrada za izbor muzike je pripala je Osnovnoj školi „Vareš“ iz Vareša za muziku u predstavi „Snjeguljica i sedam patuljaka“.

Nagrada za scenografiju je dodijeljena ravnopravno Javnoj ustanovi „Mehmedalija Mak Dizdar“ Dobrinje iz Visokog za scenografiju predstave „Pjetlić, Metlica i Car“ i Medicinskoj školi Zenica za scenografiju predstave „Na margini“, a Nagrada za kostim dodijeljena je Osnovnoj školi „Miroslav Krleža“ Zenica za kostime – maske u predstavi „Ko se hvali, sam se kvari“. Nagrada za originalni dramski tekst je dodijeljena ravnopravno članovima školske drame za tekst „Eho u virtuelnom svijetu“ u izvedbi Osnovne škole „Enver Čolaković“ Zenica i Melisi Hodžić za tekst „Na margini“ u izvedbi „Medicinske škole“ Zenica. Nagrada za dramatizaciju je dodijeljena Fatimi Sažić za dramatizaciju predloška „Prokleta avlija“ iz Tehničke škole Zenica, a Nagrada za kolektivnu igru je pripala predstavi „Ko se hvali, sam se kvari“ Osnovne škole „Miroslav Krleža“ Zenica.

Stručni žiri je dodijelio i glumačke nagrade 11. smotre dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona. Nagrada za najbolju epizodnu ulogu je dodijeljena ravnopravno Ajdinu Imamoviću za ulogu Oca u predstavi „Na margini“ u izvedbi „Medicinske škole“ Zenica i Nađi Imamagić za ulogu Naratora 2 u predstavi „Snjeguljica i sedam patuljaka“ u izvedbi Osnovne škole „Vareš“ iz Vareša. Nagrada za najboljeg glumca je dodijeljena Ishaku Varupi za ulogu Davida Štrbca u predstavi „Jazavac pred sudom“ u izvedbi Osnovne škole „Edhem Mulabdić“ Zenica, a Nagrada za najbolju glumicu je pripala Aidi Vehabović za ulogu Kristine u predstavi „Pozdravi nekog“ u izvedbi Kulturno-sportskog centra Kakanj.