Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aleta Rajič

Domaći festivali animacije i mlade snage popravljaju “krvnu sliku” bh. animiranog filma

Foto: Fena/Arhiv

Na pitanje gdje stoji bh. animirani film u odnosu na susjedne, ali i europske i svjetske zemlje, Rajič kaže na samome dnu, ali da se “krvna slika” poboljšala posljednjih godina

Zahvaljujući festivalima animacije u Neumu i Banjoj Luci te mladim autorima “krvna slika” bh. animiranog filma u posljednje se vrijeme polako popravlja, ocijenila je u razgovoru za Fenu Aleta Rajič, autorica višestruko nagrađivanog animiranog filma “Prirodni odabir” i jedna od osnivačica festivala animiranog filma NAFF u Neumu.

Po njezinom mišljenju, bh. animirani film ide u dobrom smjeru.

-Nekoliko je aktivnih epicentara u BiH za koje znamo da djeluju tako da već imamo svojevrsnu platformu i uvjetno rečeno tradiciju u povojima – kaže Rajič.

Dodaje i da je vrlo nezahvalno govoriti o bilo kakvoj zainteresiranosti na našim prostorima za ovu formu filma.

-Vrlo je nezahvalno sa sigurnošću govoriti o bilo čijem interesu za jedno specifično područje jer svjedočimo polifoniji doba koje je preteško definirati i staviti unutar bilo kakvih gabarita; trendovi su nepredvidljivi, a pažnja je čini se nova valuta. Ono što primjećujem kod mlađe generacije je da ih zapravo, puno toga zanima, a na moje iznenađenje i animirani film – kazala je Rajič.

Upitana koliki je značaj Međunarodnog festivala animiranog filma u Neumu (NAFF) za očuvanje i razvoj animiranog filma na ovim prostorima, odgovorila je kako se nada da je značajan.

-Trudimo se doista već dugi niz godina približiti ovaj format našoj publici i otvoriti vrata u prostor animacije koji je puno bogatiji od sintagme ‘crtići za djecu’. Mislim da smo u velikoj mjeri to i uspjeli te da se javnost poprilično upoznala s tim područjem filma – ističe autorica i napominje da se zanimanje autora vidi svake godine po sve većem broju prijava.

Festivali u Neumu i Banjoj Luci

Na pitanje gdje stoji bh. animirani film u odnosu na susjedne, ali i europske i svjetske zemlje, Rajič kaže na samome dnu, ali da se “krvna slika” poboljšala posljednjih godina.

-Imamo festivale animacije u Neumu i Banjoj Luci, škole animacije, mladu akademiju i ustrajne mlade autore koji unatoč svemu pokušavaju. Mislim da se možemo pohvaliti voljom, radom i talentom u nezavidnim uvjetima. Utoliko makar prednjačimo u odnosu na ostale zemlje – zaključuje Rajič.

Inače, Svjetski dan animiranog filma obilježava se svake godine 28. listopada u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci.