Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostarsko proljeće

Dragan Despot u Mostaru s monodramom “Na rubu pameti”

kosaca mostar (1)
FOTO: kosaca-mostar.com

Kao i u samom Krležinom romanu, pripovjedač i protagonist je doktor prava koji dolazi u sukob s građanskim zagrebačkim društvom licemjerja kojem je i sam pripadao. Biva izopćen i završava u zatvoru..

U sklopu Mostarskog proljeća 2022. – XXIV. dani Matice hrvatske Mostar, u subotu, 14. svibnja u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru gostuje Dragan Despot s monodramom “Na rubu pameti”.

“S Krležom sam produljio svoj sam o glumi. Igrati predstavu velika je svetkovina za moju dušu. Htio sam igrati Krležu preko svoga bunta i pobune upravo, u odrazu našeg vremena, kroz sebe, vratiti riječ ponovno na pijedestal, vratiti joj dostojanstvo, važnost i odgovornost”, kazao je svojedobno glumac Dragan Despot o glasovitoj monodrami Na rubu pameti, nastaloj 2004. godine prema istoimenome romanu Miroslava Krleže.

Kao i u samom Krležinom romanu, pripovjedač i protagonist je doktor prava koji dolazi u sukob s građanskim zagrebačkim društvom licemjerja kojem je i sam pripadao. Biva izopćen i završava u zatvoru…

Krležin roman Na rubu pameti, objavljen 1938. godine, inače njegov jedini pisan u prvome licu, predložak je monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota koji, uz dramaturšku pomoć Lade Martinac, potpisuje adaptaciju, režiju i izvedbu, dok je autor glazbe Arsen Dedić.

Despot s monodramom, nakon izvedbe u rodnome gradu, u sklopu Mostarskoga proljeća 2022. gostuje i u Travniku, Posušju te Čitluku, priopćili su iz MH Mostar.