Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potresen smrću kolege

Drmać se oprostio od Burine: Dogovarali smo da počnemo rad na nekoj novoj predstavi

mario drmac haris burina
Foto: Instagram

“Šok mi je kad shvatim da smo dogovarali neku kafu, toliko nekog entuzijazma. A danas da te nema. Da je ostala neka tišina i praznina. I dani koji će ostati u nekim sjećanjima”, rekao je Drmać

U Kantonalnoj bolnici Zenica danas je preminuo bh. glumac Haris Burina.

Glumca Maria Drmaća je vijest o smrti dragog kolege Harisa Burine uzdrmala.

-Samo mi se vrti neki film u glavi. Od našeg prvog susreta. I sad kad bi me neko pitao kad je to bilo ne znam šta bih rekao, jednostavno susret se desio. A desilo se sa izobiljem smijeha – prisjeća se za Fenu Drmać govoreći o zaraznom smijehu i energiji koju je Burina sa sobom nosio.

Drmać se prisjeća da se sa Burinom susretao na setovima filmova, serija…

Energije su im se poklopile, kaže Drmać, te su željeli da zajedno rade predstavu. Tako da, kako se prisjeća Drmać, jedne godine u Jajcu su se dogovorili da sa rediteljem Markom Misiračom rade predstavu po tekstu „Govorna mana“ Gorana Markovića.

I perioda rada na toj predstavi, Drmać se prisjeća kao lijepog vremena druženja, sreće, ljepote i želje za radom. A i prije nekoliko dana, kaže Drmać, Burina i on su se dogovarali da treba da počnu rad na nekoj novoj predstavi. I naravno smijali se dogavarujći se za neki budući susret.

-Šok mi je kad shvatim da smo dogovarali neku kafu, toliko nekog entuzijazma. A danas da te nema. Da je ostala neka tišina i praznina. I dani koji će ostati u nekim sjećanjima -kazao je Mario Drmać.

On je istaknuo da je Burina bio veliki čovjek koji je imao neki poseban šarm, duhovitost, puno želje za poslom i radom.

-On je bio glumac, koji gdje god ode na prostoru bivše Jugoslavije je dobro došao – kazao je Drmać i dodao da mu je drago što je bio u krugu ljudi kojima je Haris Burina vjerovao.

-Velika je stvar kad vas zovne Haris Burina i kad se smije, i kad te podsjeti na neku anegdotu koju želi da izvuče iz tebe. Zaista će ostati duboko u lijepom sjećanju – kazao je Mario Drmać povodom smrti kolege glumca Harisa Burine.

Književnik Zlatko Topčić kaže da je Haris Burina kao glumac postigao prepoznatljivost i imao vlastiti stil.

-A to je ono što osmišljava rad svakog umjetnika. Davao je ulogama neki vlastiti pečat, igrajući najčešće likove mangupa, autsajdera i marginalaca, dopadajući se svojim manirima više publici nego kritici. Igrao je finu minijaturu u “Ostavljenima”, po mom scenariju. Dojam je, ipak, da nije, iz nekih razloga, realizirao sve svoje goleme potencijale. Gubitak!!! – istaknuo je književnik Zlatko Topčić

Haris Burina rođen je 2. februara 1963. u Zenici. Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za glumu, kao dio druge generacije. Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: “Audicija”, “Tetovirano pozorište”, “Otac na službenom putu”, “Kuduz”.

Nekoliko godina živio je u Francuskoj, te osnovao pozorište “La Fenêtre” (“Prozor”), u kojem je nastala i njegova predstava “Ptice Sarajeva”. Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji.

Zapažene su njegove uloge u filmovima “Go West” u režiji Ahmeda Imamovića, „Dobro uštimani mrtaci“ Benjamina Filipovića , “Nafaka” režisera Jasmina Durakovića,“Ostavljeni“ Adisa Bakrača i drugim.