Posušje

Druga večer Festivala klapske pisme: Oželanda odnijela Posuški stećak, Galuna Buru

klapske pisme
Foto: Općina Posušje

Nakon nešto više od sat i po vremena, koliko je trajao takmičarski dio u kom su se klape predstavile s po dvije, uglavnom tradicionalne dalmatinske pjesme, žiri je imao težak zadatak izbora najbolje interpretacije

U nedjelju navečer u Posušju je održana druga, završna večer 9. Festivala klapske pisme na kojoj se natjecalo 12 klapa, a prvo mjesto, po ocjeni stručnog žirija, pripalo je klapi Oželanda iz Zagreba, dok je nagradu publike osvojila klapa Galuna iz Imotskog.

Pred mnogobrojnim ljubiteljima ovog muzičkog izričaja natjecalo se 12 ženskih klapa: Zvizdan, Karmel, Puntape, Fjoret, Kajda, Mindula, Mirabela, Mir, Galluna, Oželanda, Orca, Filiae Croatiae.

Nažalost i ova večer se zbog, za august neobičnog vremena, održala u zatvorenom prostoru, no izvrsne takmičarske izvedbe, odličan muzičko-scenski nastup Alena Nižetića, kao i čvrsta uigrana voditeljska palica dvojca Silvije Karamatić i Joška Lokasa, zasigurno su zadovoljili očekivanja i najzahtjevnije publike u Posušju, kao i one pred radijskim i tv prijemnicima širom BiH i inostranstva, saopćili su iz Općine Posušje.

Nakon nešto više od sat i po vremena, koliko je trajao takmičarski dio u kom su se klape predstavile s po dvije, uglavnom tradicionalne dalmatinske pjesme, žiri je imao težak zadatak izbora najbolje interpretacije.

Prema njihovoj stručnoj ocjeni, ove godine u Posušju najbolja je bila klapa Oželanda iz Zagreba. Statuu Posuški stećak i plaketu, uručio im je predsjednik Vlade ZHK-a Predrag Čović.

Drugo mjesto pripalo je klapi Galuna iz susjednog Imotskog, a nagradu je uručio Ante Begić, načelnik Općine Posušje, ujedno i domaćin ovog muzičkog događaja.

Treće mjesto osvojila je klapa Orca iz Splita. Njima je nagradu dodijelio Zvonimir Širić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHK.

Klapa Galuna odnijela je iz Posušja još jednu nagradu, onu publike. Osim simpatija publike, u Imotski će ponijeti i statuu Bure te plaketu koju im je uručio Ante Jukić, uime kompanije Atelijer Jukić, bronzanog sponzora festivala.

Ovime se završio dvodnevni muzički gala događaj, Festival klapske pisme u Posušju, koji se ove godine održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića, uz supokroviteljstvo Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Generalni sponzori festivala je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK, Federalno ministarstvo kulture i sporta i JP Elektroprivreda HZHB dd Mostar.