Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dujmović: Dani evropskog naslijeđa posvećeni bogatstvu Lepeničke doline

040918_markica_enaslijdje

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović danas je u Sarajevu najavila manifestaciju Dani evropskog naslijeđa “Spoj prošlosti i budućnosti”, koju će Federalno ministarstvo kulture i sporta organizirati 12. i 13. septembra u općinama Kreševo, Kiseljak i Fojnica pod nazivom “Lepenička dolina”.

– Ove godine odlučili smo da pažnja bude usmjerena na vrijedne nacionalne i kulturno-historijske spomenike ovog kraja, koji predstavljaju raznoliko bogatstvo Lepeničke doline – izjavila je Dujmović.

Edukativni program “Mladi i naslijeđe” je važan segment ove manifestacije, u kojem su učestvovale brojne osnovne i srednje škole.

– Pristiglo je više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova, kao i veliki broj fotografija i maketa o ovogodišnjoj temi konkursa „Naša Baština – Spoj prošlosti i budućnosti“. Na taj način učenici su pokazali da razmišljaju o naslijeđu koje ih okružuje, istražuju i uče o graditeljstvu i rukotvorinama. Važno je očuvati kulturno naslijeđe i prenijeti na buduće generacije – dodala je Dujmović.

U Franjevačkom samostanu svete Katarine u Kreševu bit će upriličeno otvaranje manifestacije, čiji će se učesnici moći upoznati, kako kaže općinski načelnik Renato Pejak, i sa osam nacionalnih spomenika koliko ih postoji u Kreševu.

– Zaista se imamo sa čim pohvaliti, te ćemo tokom dva dana manifestacije prezentirati ono što se možda ljubomorno čuvalo u arhivama i ladica svoje prošlosti – rekao je Pejak.

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak skrenuo je pažnju na bogatstvo nekropola stećaka i da je ova općina specifična po tome što je prvo znanstveno djelo, koje je uradila Akademija znanosti i umjetnosti BiH, upravo knjiga „Lepenica“, koja obrađuje područje Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

– Očekujem da će se na okruglom stolu, kao i drugim događajima staviti akcenat na očuvanje prirodnih bogatstava na području Lepeničke doline – kazao je načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura.

Osim obilazaka značajnih mjesta u Kreševu, Kiseljaku i Fojnici bit će dodijeljene povelje zaslužnim pojedincima i insitucijama i diplome nagrađenim učesnicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH.

Održavanjem Dana evropskog naslijeđa Bosna i Hercegovina sa drugih 49 zemalja Evrope daje dopronos Evropskoj godini kulturne baštine, koju je proglasilo Vijeće Evrope.