Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jajce i bihać

Dva festivalska gostovanja HNK Mostar za kraj uspješne sezone

FOTO: HNK Mostar/Fena

Predstava je podigla publiku na noge i glumački je ansambl dobio veliki pljesak i ovacije

Izvedbe predstava “Sretni ljudi” i “Noć s Aleksom” na dva bh. festivala posljednja su igranja HNK Mostar u ovoj pozorišnoj sezoni.

Predstava “Sretni ljudi”, autorice Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme gostovala je u ponedjeljak na 42. Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu. Predstava propituje kazalište i odnos pozorišta i publike, a o njoj je i BHT snimio dokumentarni film. Prije predstave Ivan Vukoja, Dragan Komadina i Anita Milićević predstavili su projekt Konkursa za najbolji dramski tekst mladih autora, a upriličen je i hommage Velimiru Pšeničniku Njiriću i Davorinu Briševcu – Okcu.

U predstavi igraju Robert Pehar, Miro Barnjak, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Sandra Krgo Soldo, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Ana Franjčević, Tea Pandža, Damir Čobo, Vedran Vilogorac, Filip Lukenda, Maja Husković, Zorislav Galić, Mario Bošnjak i Mustafa Stupac.

Nakon izvedbe održan je okrugli stol na kojem je sudjelovao ansambl predstave, umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina i direktor HNK Mostar Ivan Vukoja.

Nakon gostovanja na Marulićevim danima, HAPS festivalu i Sterijinom pozorju “Noć s Aleksom” gostovala je u srijedu na 25. Festivalu scensko-teatarskih umjetnosti “Bihaćko ljeto”.

Predstava je podigla publiku na noge i glumački je ansambl dobio veliki pljesak i ovacije. Na Bihaćkom ljetu, pored HNK Mostar, nastupila su pozorišta iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine – Teatar “Moruzgva” i Teatar Exit iz Zagreba, “Zorin dom” iz Karlovaca, Narodno pozorište Tuzla i Teatar “Bitef” iz Beograda.

“Noć s Aleksom” nastala je prema tekstu Marka Tomaša, a režiju potpisuje renomirani pozorišni redatelj Ivica Buljan. Riječ je o dinamičnoj i energetski jakoj predstavi, sa sjajnom muzikom, intenzivnim scenskim pokretima i dojmljivim glumačkim bravurama i dijalozima. Glumice i glumci uvode publiku u intimni prostor pjesničkog života, društvenih normi i odnosa, a sve to na jedan promišljeno zabavan i pristupačan način.

U predstavi igraju Mario Knezović, Vladimir Mićković, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Miro Barnjak, Robert Pehar, Filip Lukenda, Ana Franjčević, Damir Čobo, Mirela Mijačank Kordić, Nikolina Marić i Tea Pandža, priopćio je HNK Mostar.