Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival Grad skrenuo pažnju na kulturne vrijednosti Sarajeva

collegium_artisticum

Raznovrsnim programima danas je zatvoren Internacionalni festival “Grad” u organizaciji Međunarodnog centra za mir koji je otvoren 6. augusta istoimenom izložbom u galeriji Collegium artisticum.

Umjetnički direktor Festivala Ibrahim Spahić naveo je da je Festival realizirao u cijelosti svoj program uz saradnju partnera Collegium artisticuma, Muzeja Sarajeva, Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i drugih.

Festival je, kako je istakao Spahić, bio posvećen naslijeđu Sarajeva, tako da je “Grad” kao festival otvorio priču o Sarajevu, gradu koji je sam po sebi muzej.

Izvršna direktorica Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo Valida Čelić-Čemerlić istakla je da ovaj festival “skreće pažnju na sredinu u kojoj živimo, na činjenicu da živimo u gradu koji traje i opstaje skoro sedam stoljeća”.

-Danas i ne primjećujemo komunalne objekte kojima se služimo, stare mostove, ne vidimo tvrđave koje nas okružuju – rekla je Čelić-Čemerlić, ocijenivši “da smo naslijedili tedenciju da se prošlost uklapa u sadašnjost i da sadašnjost živi s prošlošću.

Poručila je da je zadatak svake generacije da ono što je naslijedila sačuva za generacije koje dolaze.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka odao je priznanje Ibrahimu Spahiću za njegov angažman u kulturi, a potvrdio je i da će Grad Sarajevo podržati Olimpijadu kulture Sarajevo 2021, koju organizuje Međunarodni centar za mir.