Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Zemaljskom muzeju BiH

Festival svjetla do sada posjetilo više od 30.000 ljudi, traje do 1. marta

festival svjetla sarajevo
Foto: Zemaljski muzej BiH

Primjetno je kako tokom zime Sarajevo najviše posjećuju turisti iz Srbije i Hrvatske, pa je upravo posjetitelja iz tih zemalja do sada bilo najviše i na Festivalu svjetla Sarajevo

Festival svjetla Sarajevo tokom protekla dva mjeseca trajanja u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH posjetilo je više od 30.000 ljudi, potvrdili su Feni iz ovog Festivala.

-Festival traje sve do 1. marta i nadamo se kako ćemo do tada dostići brojku od 50.000 posjetitelja. To bi, zaista, bio impozantan rezultat i pozicionirao bi Festival svjetla Sarajevo kao jednu od najposjećenijih atrakcija u Sarajevu, posebno u zimskom periodu – kazao je Feni glasnogovornik Festivala svjetla Sarajevo Adnan Čomor.

Čomor je istakao da najviše posjetitelja na Festivalu svjetla ima četvrtkom, kada se pored postavke Festivala u vrijeme njegovog trajanja, a u sklopu akcije “Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH”, mogu obići i zbirke Zemaljskog muzeja BiH.

-Te zbirke će od 1. februara biti obogaćene sa stalnom postavkom “Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine”, kao i izložbom “EX-SITU – Umjetničke pozicije o ugroženom biodiverzitetu Bosne i Hercegovine”, što će zasigurno doprinijeti atraktivnosti posjete Zemaljskog muzeja BiH, ali i Festivala svjetla Sarajevo četvrtkom – kazao je Čomor.

Govoreći o tome šta se posjetiteljima najviše sviđa, on je istakao da su generalno posjetitelji oduševljeni postavkom Festivala.

-Njihovi komentari na izlasku iz Muzeja govore kako smo uspjeli kreirati posebno iskustvo, priču koja ima svoj početak i kraj i koja je zanimljiva i inspirativna – kazao je Čomor.

Ipak, kako je naglasio, po reakcijama posjetitelja i vremenu njihova zadržavanja na tom mjestu, sigurno je kako je video instalacija “Zvjezdana vrata” rumunskog umjetnika Ignata Radua, najatraktivnija postavka na ovogodišnjem izdanju Festivala svjetla Sarajevo.

-Dakako, tu je i postavka francuske umjetničke grupe “Tilt”, koja se fantastično uklopila u prostor oko stećaka u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH, ali i instalacija “Bosanski ćilim”, koja je nastala u saradnji sa stručnjacima Zemaljskog muzeja – kazao je Čomor.

Prema njegovim riječima, primjetno je kako tokom zime Sarajevo najviše posjećuju turisti iz Srbije i Hrvatske, pa je upravo posjetitelja iz tih zemalja do sada bilo najviše i na Festivalu svjetla Sarajevo.

-Tokom februara su školski raspusti u Sloveniji, ali i kraći odmori u Srbiji i Hrvatskoj, pa očekujemo da će se trend dolazaka turista nastaviti i tokom mjeseca koji je pred nama – kazao je Čomor.

Napomenuo je kako su do sada najvećim dijelom bile u pitanju individualne posjete Festivalu.

-S tim što moramo naglasiti kako su posebno popularne naše porodične ulaznice, koje vrijede za do pet osoba i zaista nam je drago što smo uspjeli postići da Zemaljski muzej BiH i Festival svjetla Sarajevo budu mjesta za izlazak čitavih porodica. Posebno zadovoljstvo je činjenica da Zemaljski muzej BiH kroz ovaj događaj dobija novu publiku, kao i da je Festival svjetla Sarajevo na određeni način bacio svjetla na značaj koji ova najvažnija kulturno-naučna institucija ima. Zimski raspust je završen i nadamo se kako ćemo tokom februara imati i više grupnih dolazaka osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, ali i ostatka Bosne i Hercegovine – kazao je Feni Čomor.

Predivni Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH tokom zime postao je magično mjesto puno svjetla i nezaobilazna atrakcija za građane i posjetitelje Sarajeva svih generacija.

​Festival svjetla Sarajevo donio je atraktivne svjetlosne postavke inspirisane ambijentom Botaničkog vrta te prirodnog i kulturno-historijskog blaga koje se čuva u Zemaljskom muzeju BiH. Nastao po uzoru na lightscaping iskustva u botaničkim vrtovima i parkovima širom svijeta, Festival svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH jedinstven je događaj na ovim prostorima.

Osmišljen je kao svjetlosni park u u kojem će posjetitelji doživjeti trenutke inspiracije i istinske sreće.​

Prvo izdanje Festivala svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH održava se od 25. novembra 2023. (Dan državnosti BiH) do 1. marta 2024. (Dan nezavisnosti BiH).