Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Film ‘Braća Musemić’ osvojio nagradu publike na AJB DOC Film Festivalu

braca musemic
FOTO: Fena

Braća Musemić su s FK Sarajevo osvojila naslov prvaka Jugoslavije, a njihova simbioza s bordo ekipom traje dugi niz godina

Najbolji film po izboru publike na Šestom AJB DOC Film Festivalu je “Braća Musemić” autora Edina Isanovića i režisera Nihada Ušanovića.

Posljednjeg dana Šestog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), odabrani su najbolji dokumentarci i dodijeljena priznanja. Nagrada publike objavljena je naknadno jer svi prikazani filmovi ulaze u selekciju.

Uvjerljivo najveći broj glasova i ocjenu 4,89 osvojio je film iz selekcije AJB Prikazuje “Braća Musemić” domaćih autora Edina Isanovića i režisera Nihada Ušanovića, inspirisan braćom Vahidinom i Husrefom, golgeterima i legendama FK Sarajevo.

“Zahvaljujemo se publici jer Nagrada publike je najvažnija nagrada. Također se zahvaljujemo porodici Musemić što su nam bili podrška tokom snimanja filma. Bilo je i veliko zadovoljstvo raditi sa ekipom Al Jazeere”, kazao je sportski novinar i autor filma Edin Isanović.

Braća Musemić prvaci Jugoslavije

Režiser Nihad Ušanović također je zahvalio publici na nagradi.

“Nismo razmišljali o nagradama i prilikom snimanja naš cilj je bio da priču o braći Musemić i njihovoj porodici pokažemo na drugačiji način, a nadamo se da smo u tome uspjeli. Zadovoljstvo je bilo raditi priču i arhivirati nešto što se tiče sporta i velikih zvijezda kao što su braća Musemić. Jer u odnosu na sportske reportaže, imali smo drugačiji pristup te smo dokumentaristički uspjeli da dođemo do materijala. Ono što zabilježimo to ostaje za sva vremena. A imali smo sreću da posljednje dane života Vahidina zabilježimo i to ostaje u amanet generacijama.”

Braća Musemić su s FK Sarajevo osvojila naslov prvaka Jugoslavije, a njihova simbioza s bordo ekipom traje dugi niz godina.

Priča počinje u njihovom rodnom gradiću Janji, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u Semberiji koja je iznjedrila brojne svjetski poznate nogometaše poput Save Miloševića, Admira Smajića i Luke Jovića.

Ovo je priča i o njihovom djetinjstvu na obalama Drine i Janje. Priča o talentu, posvećenosti uspjehu te Semberiji, inspiraciji, ali najviše o ljubavi prema nogometu.

Proglašenjem i dodjelom Nagrade publike završeno je ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala.

AJB DOC održan je od 8. do 12. septembra u Sarajevu.