Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forum teatar: Raspisan konkurs za 19. Lut fest

forum teatar333

Forum teatar raspisao je konkurs za 19. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” te tako, zaokružujući jednu uspješnu godinu, krenuo u susret novim lutkarskim čarolijama.

Lut fest će biti održan od 14. do 18. maja 2018. godine u Istočnom Sarajevu pod motom “Poetika lutkarskog izraza”, a rok za prijavu sudjelovanja na festivalu je 28. februar 2018. godine.

– Moto festivala nas uvodi u svijet lutkarskog teatra koji predstavlja jednu vrstu scenske poezije, a njegova poetika jeste ustvari onaj najintelektualniji umjetnički izraz koji se ostvaruje kroz lutkarsku igru – navodi organizator.

U okviru festivala planiran je bogat prateći program, koji će ovaj put biti u znaku istraživačkog pristupa u svim oblastima lutkarske umjetnosti.

U skladu s tim planirana je radionica tzv. grand ginjol lutke od recikliranog materijala, koju će voditi Zorana Milošaković, animatorka, dobitnica nagrada za animaciju i glumu, kao i priznanja za izradu lutaka i scenografije za lutkarsko pozorište. Posebno je značajno predstavljanje literature i pisanih izdanja, koja potkrepljuju istraživačke procese u okviru lutkarske umjetnosti.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” jedna je od značajnijih međunarodnih pozorišnih manifestacija u BiH koja već 18 godina školuje generacije pozorišne publike, stvarajući dobru platformu za razvoj kulture cijele regije. Sudjelovanje lutkarskih pozorišta iz cijelog svijeta, izložbe, radionice, predavanja, promocije i drugi festivalski programi doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.