Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki umjetnik

George Rivera na Sarajevskoj zimi

rivera sarajevska zima (1)

Autor je poklonio svoje knjige JU Biblioteka Sarajeva i učesnicima radionice a direktor festivala Sarajevska zima

Danas je u Američkom Kutku JU Biblioteke Sarajevo prof. dr. George Rivera, vizuelni umjetnik i pjesnik sa Univeziteta u Koloradu,koji je dobitnik Nagrade “Srebreno drvo” IPC/SWF , predstavio svoj film „Amazonske životinje“ i održao radionicu za najmlađe. S djecom je otkrivao je odgonetao tajne djetinjstva i svoje knjige „Ko sam to ja?“

Najmlađi i najrazdonaliji korisnici- uživali su u ovom neobičnom susretu na kojem su sa pjesnikom putovali dolinom rijeke Amazon i upoznavali svoje vršnjake s druge strane svijeta, koji umjesto pasa i mačaka za kućne ljubimce imaju anakonde, majmune i lenjivce.

Autor je poklonio svoje knjige JU Biblioteka Sarajeva i učesnicima radionice a direktor festivala Sarajevska zima,  a Ibrahim Spahić pored prigodnih poklona djeci i bibliotekarkama Dječijeg odjeljenja, Američkom kutku Sarajevo uručio je simboličnu Kocku New Yorka- rad umjetnika Adija Rifatbegovića.

Drago nam je da smo ove godine bili dio kultnog festivala Sarajevo Winter Festival Sarajevska zima,izjavila je Amra Čengić, voditeljica Američkog kutka JU Biblioteka Sarajevo.

Protekle sedmice u Američkom kutku Sarajevu održana je prezentacija prof. dr. Rivere i njegovih saradnika kao i projekcije dokumentarnih filmova o planeti Zemlji. Prikazana su dva filma- „Rijekom Amazon“ i „Urban roots“.Spahić i Rivera posjetili su i Biblioteku OŠ “Safvet beg Bašagić” sa kojom SWF uspješno sarađuje decenijama i poklonili učenicima autorove knjige za djecu i Prsten Sarajevske zime.

Spahić je upoznao goste iz SAD sa istorijom izgradnje mosta Festina lente i kreativnim radom mladih umjetnika koji su ga realizovali,skulpturama “Biciklista nad rijekom Miljacka” Enesa Sivca nastalim i postavljenim 21.12. 1993. kada je Sarajevo bilo kulturna prijestolnica Evrope i kada su umjetnici pod imenom Sarajevo winter festival u 153 grada svijeta sve do 21.3 1994.izvodili programe jedinstvene solidarnosti sa našim gradom pod opsadom.Gosti su posjetili i izložbu Libovac-Milaković-Pašić u Galeriji ALU.

Profesor Rivera je izrazio zadovoljstvo svojom saradnjom sa bosanskohercegovačkim umjetnicima i ocijenio je ,nakon svojih desetogodišnjih dolazaka u našu zemlju, da je likovna umjetnost u BiH izvanredna.