Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodjela u Sarajevu

Godišnja nagrada Društva pisaca BiH Muhidinu Šariću i Damiru Uzunoviću

muhidin saric drustvo pisaca bih

Muhidin Šarić, dobitnik Nagrade za roman za mlade “Prva ljubav – prvi put”, navodi da mu je drago što je dobio nagradu Društva pisaca

Godišnja nagrada Društva pisaca BiH za 2021. godinu pripala je Damiru Uzunoviću za djelo “Ja sam” i Muhidinu Šariću za djelo “Prva ljubav – prvi put”, a dobitnicima je uručena danas na prigodnoj svečnosti u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Predsjednik žirija Edin Pobrić kazao je da je na konkurs Društva pisaca BiH prispjelo 20 knjiga iz dvije oblasti – književnosti za djecu i omladinu te književnost za odrasle.

Pobrić je naveo da je knjiga Muhidina Šarića “Prva ljubav – prvi put” šarmantno pisana i vrlo čitljiva.

Književnost za odrasle je bila zastupljena u tri kategorije – proza, poezija i esejistika.

Nagrađeni roman Damira Uzunovića “Ja sam”, kako je istakao Pobrić, nešto je inovativno u bh. književnosti.

– Nešto drugačije nego što smo imali u književnosti Bosne i Hercegovine. Napisan je na vrlo nadahnut način, sa jakim poetskom slikama, fascinacijama – ocijenio je Pobrić, istakavši da je Uzunovićev roman – roman knjige.

On je također naveo da autor ima autentično znanje o onome što piše.

Damir Uzunović je istakao da mu puno znači nagrada Društva pisaca BiH.

– “Ja sam” je trotomni roman, sastoji se od tri knjige koje konstituiraju zajednički naslov, a sugerira da sam ja ali i ne. Kad pišete iz prvog lica čitalac povjeruje da sve što se u romanu dešava, dešava se vama – kazao je Uzunović, naglasivši da je ovaj roman pisan 25 godina.

Muhidin Šarić, dobitnik Nagrade za roman za mlade “Prva ljubav – prvi put”, navodi da mu je drago što je dobio nagradu Društva pisaca.

– Dolazim iz Kozarca koji je mali, lijepi gradić ali daleko od centra i centara kulture. Biti tamo pisac je teže nego u Sarajevu – kazao je Šarić.