Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozorišne igre BiH

“Gospođica” banjalučkog Narodnog pozorišta na sceni Doma kulture Jajce

narodno pozorište rs
Foto: Narodno pozorište RS
Prizor iz predstave "Gospođica"

‘Gospođica’ Ive Andrića nastala je iz plodonosne saradnje dvije sjajne umjetnice

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske „Gospođica”, koju je prema djelu Ive Andrića i dramatizaciji Vanje Ejdus režirala i adaptirala Đurđa Tešić, bit će predstavljena večeras u okviru Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu.

-‘Gospođica’ Ive Andrića nastala je iz plodonosne saradnje dvije sjajne umjetnice. Vanja Ejdus, prvakinja beogradskog glumišta, prvi put se okušala kao dramaturginja. Iako je vrlo teško dramatizirati Andrićeva djela, Ejdusova je to učinila briljantno, duboko je prodrla u unutarnju, psihološku dramu glavne junakinje, vješto inkorporirala i Andrićeve refleksije ovoga djela koje izgovaraju svi ostali glumci, sudionici predstave. Redateljica Đurđa Tešić ovim glumcima dala je i složene zadatke da se osvijetle glavni lik i njegova tragična sudbina – zapisala je selektrica ovogodišnjih Igara Hasija Borić –Stojić.

Režiserka Đurđa Tešić o predstavi je zapisala da „Gospođica“podsjeća na današnje vrijeme, koje tlači svakoga i u kojem nema savjesti, u kome svako grabi i snalazi se samo za sebe, u kome je novac postao božanstvo.

-Razmišljam kakav je to život bez ljubavi, bez samilosti, empatije, život proveden u opsesivnoj strasti za materijalnim, u strahu od bankrota i propasti, koje nam društvo nameće? Razmišljam kako nas kapitalizam gura u provaliju bez dna, gde nam je jurenje za novcem postalo cilj, zapravo, novac postao cilj, a ne sredstvo za život i da je takav život magla u kojem lupa zgrčeno srce puno bola i u kojem poput starog sata koji otkucava vrijeme odjekuju pitanja- zabilježila je režiserka Đurđa Tešić o predstavi.

Uloge tumače: Slađana Zrnić, Nataša Ivančević, Snježana Mišić, Belinda Stijak, Bojan Kolopić, Danilo Kerkez i Pavle Pavić.

U predstavi učestvuju i članovi Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske Anastasija Marić (violina) i Marko Kovačić (kontrabas).

Scenografkinja je Dragana Purković Macan, kostimografkinja Ivana Ristić, kompozitor Vladimir Pejković, dok je za scenski pokret zadužen Emir Fejzić.