Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grujičić: Srbija mora reagovati, Hrvatska nam otela ojkaču i bećarac

nenad grujicic

Direktor pjesničke institucije “Brankovo kolo” u Sremskim Karlovcima Nenad Grujičić smatra da je obaveza Srbije da ukaže UNESCO-u da je Hrvatska prisvojila ojkaču i bećarac, te da ta dva elementa nominuje na UNESCO-vu listu.

Grujičić, autor antologije krajiških ojkača, ocijenio je da bi Srbija mogla nominovati fenomen srpskog narodnog rimovanog deseteračkog dvostiha, kao originalnu minijaturnu pesmu, čime bi obuhvatila i ojkaču i bećarac.

On je naveo da je Hrvatska prisvojila ojkanje, bez navođenja srpskog izvora ovog elementa, te podsjetio da srpsko krajiško stanovništvo, koje pjeva ojkaču, danas u ogromnom procentu živit u Srbiji, najvećim dijelom u Vojvodini.

Grujučić je naveo da je Hrvatska upisala i bećarac na reprezentativnu listu UNESCO-a kao samo svoju baštinu, iako se bećarac masovno pjeva u Sremu, Bačkoj i Banatu, pa i kod Srba u Rumuniji i Mađarskoj.

“Na te otimačine nijedna državna institucija Srbije nije javno reagovala”, kaže Grujičić, koji je 2012. godine uspio da u prvi Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije upiše ojkaču uprkos protivljenju eksperata, koji u tome ne vide književna i pjesnička svojstva.