Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski muzej BiH: Kiparska radionica na otvorenom ARTiTis

historijski

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2018 ispred Historijskog muzeja BiH od 10:00-23:00 biće upriličena kiparska radionica na otvorenom ARTiTis, pod mentorstvom dr. Adisa Fejzića. U radionici će učestvovati studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Studenti će praviti spomenik historičarki umjetnosti Marian Wenzel, koja je dala značajan doprinos proučavanju i očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa BiH, a čija zaostavština se danas čuva u Historijskom muzeju BiH. U proces izrade spomenika mogu se uključiti i građanke i građani Sarajeva, šetači kroz Vilsonovo šetalište i muzejska publika.

– Svake godine kolektiv Historijskog muzeja BiH obnavlja po jednu zbirku, a ove godine je u fokusu Zbirka Marian Wenzel. Također, Historijski muzej BiH radi na projektu mapiranja ženskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini – priča o Marian Wenzel je prva u nizu koja će biti predstavljena javnosti.

Uključivanjem zajednice u proces izrade memorijalizacije se zapravo prave čsvršće i stabilnije veze između naslijeđa i zajednice.