Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Čitaj, budi klasik"

Ibrahim Spahić na Podgoričkom sajmu knjiga promovisao bh. književnost i umjetnost

podgorica sajam knjiga
FOTO: Facebook

Spahićevi sugovornici pokazali su izuzetan interes za Olimpijadu kulture Sarajevo 2025. i festivale Sarajevo Winter i Grad, kao i za plakate Ismara Mujezinovića, Čede Kostovića i Mile Melank

Autor, izdavač i predsjednik Programskog savjeta 35. međunarodnog sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić imao je susrete sa mnogobrojnim autorima, izdavačima i čitaocima na 18. podgoričkom sajmu knjiga 2024, koji se održava od 10. do 17. maja pod motom “Čitaj, budi klasik”. 

Štand, na kojem je Spahić promovisao bosanskohercegovačku književnost i umjetnost, posjetio je tradicionalno ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić. Sa njim je Spahić, prije 18 godina, učestvovao na prvom Podgoričkom sajmu, sa čijim osnivačem Peđom Uljarevićem ostvaruju izuzetnu saradnju.

Ministrici kulture Crne Gore Tamari Vujović poklonio je Spahić djelo Đoke Mazalića “Starine Bosne”, u izdanju SPKD “Prosvjeta” iz Sarajeva i knjigu poezije Izeta Sarajlića u izdanju BZK “Preporod”.

– Istakao je i značaj sistematske saradnje u oblasti kulture, mediteranskih država Crne Gore i Bosne i Hercegovine – navodi se. 

Podgorička inicijativa

Tokom posjete Sajmu Spahić je pokrenuo, sa  izdavačkim  kućama “Arhipelag”, “Clio” ,”Kasmir-promet”, “Zavod za izdavanje udžbenika CG”  i “Nova knjiga”, podgoričku inicijativu kojom se pozivaju na saradnju svi zainteresirani autori i izdavači u Evropi i svijetu. Učinio je to uime Međunarodnog centra za mir (IPC), koji razvija program zajedničkih izdanja na temelju iskustva iz suizdavaštva izabranih djela Danila Kiša i knjige poezije Izeta Sarajlića.

Spahić je predstavio, na  svom štandu, izložbu naslovnica časopisa “Bosona” u izdanju  kuće “Više od stripa” čije je izdanje Maurovićeve ‘Grićke vještice’ prošlogodišnji dobitnik najznačajnijih priznanja na sajmovima u Sarajevu i Podgorici.

U izjavi za Pres centar sajma, Spahić je uputio javni poziv za naredni sarajevski sajam, sa motom “Knjiga, Memorija, Mediji”. 

Spahićevi sugovornici pokazali su izuzetan interes za Olimpijadu kulture Sarajevo 2025. i festivale Sarajevo Winter i Grad, kao i za plakate Ismara Mujezinovića, Čede Kostovića i Mile Melank.

Spahić je obišao štandove izdavača, od kojih su mnogi u aprilu sudjelovali na Sarajevskog sajma. Oni su ponovili impresioniranost rezultatima sajma u Sarajevo te potvrdili interes da bude produžen za još dva dana.

Nastup Francuske

Kako se ističe u saopćenju za javnost, nastup Francuske i njenih pisaca i sjajno oblikovani štand počasnog gosta Sajma učinili su posebno zanimljivim ovogodišnji Podgorički sajam. Tokom susreta Spahića sa ambasadoricom Francuske u Crnoj Gori Anne Marie Maskay izražena su očekivanja da se i na Sarajevskom sajmu knjiga predstave njihovi autori i suvremena izdavačka produkcija Francuske.

– Na poziv organizatora 18. Podgoričkog sajma knjiga 2024, koji se održava od 10. – 17. maja 2024. pod motom “Čitaj, budi klasik” Ibrahim Spahic, autor, izdavač i predsjednik Programskog savjeta Sarajevskog sajma knjiga je promovisao dobitnike sajamskih nagrada XXXV Međunarodnog Sarajevskog sajma knjiga “Riječ” koji je jedan od najvećih kulturnih događaja posvećenih autorima i čitaocima u BiH i u Jugoistočnoj Evropi – navodi Sarajevo Winter Fest u saopćenju za javnost.