Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Cvjetko Rihtman”

Inkluzivni univerzitet: Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA

Foto: Vanja Čerimagić

Koncert je otvoren bosanskohercegovačkom praizvedbom solo pjesama “Hai luli” i “Madrid” Pauline Viardot koju su upriličile sopranistica Adema Pljevljak-Krehić i pijanistica Maja Ačkar-Zlatarević

Kao dio programa “Inkluzivni univerzitet”, koji organizira Univerzitet u Sarajevu, sinoć je u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” održan koncert profesorica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Koncert je otvoren bosanskohercegovačkom praizvedbom solo pjesama “Hai luli” i “Madrid” Pauline Viardot koju su upriličile sopranistica Adema Pljevljak-Krehić i pijanistica Maja Ačkar-Zlatarević.

Program je uključio Skicu za klavir op. 44 (Tebi) Dore Pejačević i Sonatu za klavir br. 6 Galine Ustvolskaye u interpretaciji pijanistice Azre Medić, kao i djelo “Passacaglia II – A Sarajevo in memoria” kompozitora Sergia Rendinea koje je izvela akordeonistica Belma Šarančić.

Flautistica Mirna Mlikota-Dizdarević i pijanistica Dina Fejzić svirale su Končertino za flautu i klavir op. 107 u D duru kompozitorice Cécile Chaminade, dok su Alma Dizdar (violina), Tamara Arsovski (violina) i Zerina Šabotić (klavir) zajednički izvele Partitu VI u D duru iz “Harmonia artificioso-ariosa” Heinricha Ignaza von Bibera.

Osim koncerta profesorica MAS, projekat “Inkluzivni univerzitet” uključio je i panel o romskoj kulturi i umjetnosti, te izložbu studentica Akademije likovnih umjetnosti UNSA, a do kraja marta bit će priređena i promocija posebnog izdanja časopisa “Pregled” pod nazivom “Emancipacija žene u svjetlu časopisa ‘Pregled'”, saopćeno je iz Koncertne sezone MAS.