Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Ecce Homo"

Izgubljeno pa nađeno remek-djelo: Caravaggio izložen u Pradu

Foto: Muzej Prada

“Ecce Homo” naslikan je između 1605. i 1609. i vjeruje se da je nekoć pripadao privatnoj zbirci španskog kralja Filipa IV

Nakon što je stoljećima bilo neprepoznato i zamalo prodano “za eksere”, nedavno otkriveno Carvaggiovo remek-djelo izloženo je od danas u madridskom muzeju Pradu.

Caravaggiov “Ecce Homo” (Evo čovjeka) jedno je od šezdesetak poznatih djela italijanskoga baronog majstora. Dugo se smatralo izgubljenim prije nego što je sada postalo jedno od najpoznatijih ponovo otkrivenih djela u historiji umjetnosti.

“Ecce Homo” naslikan je između 1605. i 1609. i vjeruje se da je nekoć pripadao privatnoj zbirci španskog kralja Filipa IV.

Vrijedna desetine miliona eura

Prikazuje scenu iz biblijskog Novog zavjeta u kojoj Poncije Pilat predstavlja mnoštvu iscrpljenog i krvavog Krista s krunom od trnja na glavi.

Slika koja danas vrijedi desetke milone pojavila se na aukciji prije tri godine i zamalo bila prodana za 1500 eura.

Španjolska je blokirala dražbu slike, koja je bila pripisana manje poznatom slikaru iz 17. stoljeća, nakon što su stručnjaci iznijeli hipotezu po kojoj se radi o djelu Michelangela Merisija, mnogo poznatijega kao Caravggia.

Četiri stručnjaka za Caravaggiove i barokne slike, među kojima su bili i profesorica povijesti umjetnosti Maria Cristina Terzaghi i historičar umjetnosti Gianni Papi, potvrdili su u međuvremenu da je to njegova slika i ocijenili je remek-djelom.

Madridski muzej Prado, koji je već dom Caravaggiova “Davida i Golijata”, ovu će sliku izlagati do 13. listopada.