Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Izložba fotografija ‘Pižonova avlija’ Ivana Ramadana 12. aprila u prostoru KAWA

ivan ramadan izlozba
FOTO: Fena

Ivan Ramadan ističe da se u zadnje vrijeme bavi fotografiranjem ptica, tako da će izložba biti zanimljiva ljubiteljima ptica, te da će i kroz ovu postavku pokazati kakve sve ptice imamo tu blizu oko nas.

Izložba fotografija pod nazivom “Pižonova avlija” autora Ivana Ramadana biće otvorena 12. aprila u prostoru KAWA u Sarajevu. Autor će se predstaviti fotografijama prirodnih pejzaža i ptica nastalim proteklih godina u Bosni i Hercegovini, na Islandu i u Škotskoj.

Ramadan je u izjavi za Fenu kazao da je ovo njegova prva samostalna izložba fotografija.

– Drago mi je da ću ih konačno predstaviti na velikim formatima jer zaista izgledaju puno impresivnije nego na sitnom ekranu telefona. Pored mojih filmova i video igara, uvijek sam se bavio i fotografijom i čekao sam pravi trenutak da upriličim jednu izložbu. Mislim da je fotografija komplementarna filmu, animaciji i video igrama, pa mi je prirodno i zanimljivo uvijek biti u potrazi za novim kadrom koji bih uslikao. Posebno su mi dragi surealni pejzaži sa crnim oštrim stijenama koje nalazim na Islandu i Škotskoj, ali naravno tu je i bezbroj nevjerovatnih prizora kojima sam svjedočio na planinama Bosne i Hercegovine – kazao je Ramadan.

Ivan Ramadan ističe da se u zadnje vrijeme bavi fotografiranjem ptica, tako da će izložba biti zanimljiva ljubiteljima ptica, te da će i kroz ovu postavku pokazati kakve sve ptice imamo tu blizu oko nas.

– Pižon je naziv za goluba koji sam iz zabave počeo koristiti među prijateljima i pratiteljima na društvenim mrežama. Sada je to već preraslo u sinonim za bilo koju pticu, a na svom instagram profilu često pravim kvizove gdje ljude učim koja je koja ptica, a jedan od ponuđenih odgovora je uvijek “pižon”. Pižoni se nalaze svugdje i njihova avlija je čitav svijet pa je tako nastao i naziv za ovu izložbu – podvukao je Ivan Ramadan u izjavi za Fenu.

Ivan Ramadan je reditelj, animator, autor animiranih filmova, te video igara s više od 20 godina iskustva na polju animacije. Autor je kratkih animiranih filmova “Tolerantia”, “Čudotvorno mlijeko”, “Kiyamet” i “Aždaja”, te filma “Katuni” koji je u postprodukciji.

Dobitnik je 22 filmske nagrade među kojima je Srce Sarajeva za najbolji kratki film 2008. godine, te nominacija za najbolji kratki film Evropske filmske akademije. Njegovi filmovi prikazani su na više od 70 filmskih festivala širom svijeta. Pored filmova, osnivač je firme A.I. Interactive iz Sarajeva koja se bavi razvojem video igara. Video igra The Enchanted World postigla je veliki uspjeh u svijetu i bila jedna od prvih igara na platformi Apple Arcade.