Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko

Izložba fotografija “Žene humanitarke” ističe angažman žena u humanitarnom radu

l_d9d58913e207b156e7c1d5d023a04b65

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic izjavila je da se kroz ovu izložbu želi odati priznanje svim ženama koje svakodnevno pomažu drugima i čine društvo boljim

U organizaciji Omladinskog centra “Vermont” i Veleposlanstva Francuske u Bosni i Hercegovini, u četvrtak, 3. februara, Gradskoj vijećnici Brčko bit će otvorena izložba fotografija “Žene humanitarke”.

Ova izložba, koju je iniciralo ministarstvo za Europu i vanjske poslove Francuske ističe angažman žena u humanitarnom radu.

Izložba je napravljena u suradnji s devet francuskih nevladinih organizacija koje djeluju na međunarodnom planu, a predstavlja raznovrsnost misija u kojima žene pomažu najslabijima u svijetu, priopćeno je iz Francuske ambasade u BiH.

“Ova izložba podsjeća nas da žene imaju svoje mjesto u svim sektorima i svim poslovima i da nećemo postići jednakost spolova i osamostaljivanje žena bez opće mobilizacije za njihovo puno sudjelovanje u društvu. To je ono što Francuska zastupa, posebno putem svoje međunarodne Strategije za jednakost žena i muškaraca koja se konkretno provodi od prošle godine, a francuski predsjednik Emmanuel Macron uvrstio je jednakost žena i muškaraca među svoje prioritete tokom petogodišnjeg mandata”, poručuju iz francuskog veleposlanstva.

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic izjavila je da se kroz ovu izložbu želi odati priznanje svim ženama koje svakodnevno pomažu drugima i čine društvo boljim.

“Nakon Sarajeva i Mostara, drago mi je da je ona sada pred stanovnicima Brčkog i zahvaljujem udruženju Omladinski centar Vermont za dragocjenu pomoć u ovom projektu. Pozdravljam našeg partnera, koji već dugo podržava stvaranje prilika za mlade u društvu i, među svojim brojnim uspješnim aktivnostima, pokazuje istinski angažman u borbi za jačanje mjesta žena i djevojaka u društvu”, rekla je Toudic.

Direktor Omladinskog centra “Vermont” Damir Radenković izjavio je da su žene na samo 17 posto funkcija u Brčko distriktu iako je neupitno da su oduvijek bile stup porodice, a samim tim i društva.

“Junakinje koje smo izabrali na ovim fotografijama su samo neke koje oslikavaju društvo u kojem želimo živjeti i koje želimo slijediti. Takvih je mnogo i u Brčkom i nadam se da ćemo sljedeću izložbu imati sa ženama Brčkog”, zaključio je Radenković.

Izložba će ostati otvorena do 28. februara.