Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Izložba “Isak Samokovlija” u Galeriji Novi hram

isak samokovlija
Foto: Galerija Novi hram

Izložba je nastala kao rezultat višemjesečnog istraživačkog rada o životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika

Izložba „Isak Samokovlija“ autorica Đane Kukić i Ifete Lihić biće otvorena u Galeriji Novi hram u Sarajevu u četvrtak, 20. jula, u 20 sati.

Ova postavka rezultat je saradnje Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba je nastala kao rezultat višemjesečnog istraživačkog rada o životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika, a sastoji se od skeniranih primjeraka originalnih eksponata iz bogate muzejske zbirke “Isak Samokovlija” koja je pohranjena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

„Isak Samokovlija je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika sefardskog porijekla Bosne čiji je književni opus od značaja ne samo za rad za Jevreje u Bosni i Hercegovini, nego i za i bosanskohercegovačko društvo u cjelini. lako je većini poznat kao jedan od najvećih bosanskohercegovačkih književnika, Isak Samokovlija je bio i vrstan doktor. Studij medicine započeo je 1910. godine u Beču kao stipendist La Bene Benevolencije“, navodi, između ostalog, u predgovoru kataloga izložbe Vladimir Andrle, predsjednik „La Benevolencije“.