Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba “Mali format” na putu kroz BiH, Visoko prvi grad

visoko mali format

Tradicionalna godišnja izložba ”Mali format” koja za cilj ima pokazati vrijednost umjetničkih djela malih formata u četvrtak će biti postavljena u visočkoj Galeriji ”Likum ‘76”.

Tom izložbom, koja prvo bude postavljena u sarajevskoj Galeriji ”Roman Petrović”, Udruženje likovnih umjetnika BiH obilježava završetak godine, a umjetnici kroz izražavanje u malom formatu izrađuju slikarska, grafička i skulptorska djela, kao i razne instalacije.

Voditelj ”Likuma ‘76” Mehmed Klepo Feni je kazao da visočka galerija izložbu preuzima prva, nakon otvaranja u Sarajevu te da će biti postavljena deset dana, nakon čega će biti predstavljena i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Istakao je da će se i u Visokom, kao i ranijih godina, predstaviti autori iz cijele države želeći prezentirati poseban rad – mali format. To su djela po formatu, pojašnjava, ograničena na dimenzije 30X30.

– To ni u kom slučaju ne znači da su ona manje vrijedna od velikih djela. Upravo je to cilj da se pokaže da se na malom formatu može napraviti velika vrijednost – naglasio je Klepo.

Na otvaranju izložbe krajem decembra u Galeriji ”Roman Petrović” istoimena nagrada uručena je bh. slikarki Slavici Krčmar za djelo “Bez naziva” koje je proglašeno najboljim među 60 radova.