Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba Opkoljeno Sarajevo HMBiH u Beogradu

Opkoljeno Sarajevo u Beogradu

U utorak, 25. septembra 2018. godine, u Beogradu će biti otvorena stalna postavka „Opkoljeno Sarajevo“ Historijskog muzeja BiH.

Izložba „Opkoljeno Sarajevo“ govori o životu građana u periodu opsade – o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živjeli bez struje, vode i grijanja.

Ona prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gdje i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život…

Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani. U stvaranju izložbe su učestvovali i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta Muzeju i dijeljenjem svojih ratnih priča i sjećanja.

Izložba je rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH i Fonda za humanitarno pravo, a biće predstavljena u Ustanovi kulture Parobrod (Beograd, Kapetan Mišina 6a) do 6. oktobra 2018. godine. U okviru izložbe biće ogranizovano i nekoliko pratećih događaja.