Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Široki Brijeg

Izložba “Polinom” i promocija monografije ‘Umjetnost i dobrobit…’ Jelene Kovačević

polinom
Foto: Udruga “Vrba”

Popularno-naučna monografija ‘Umjetnost i dobrobit. Likovno stvaralaštvo u službi mentalnoga zdravlja’ obrađuje tematiku umjetnosti kao terapije te art-terapije

Izložba “Polinom” Jelene Kovačević  i promocija njene monografije “Umjetnost i dobrobit. Likovno stvaralaštvo u službi mentalnog zdravlja” upriličit će se u četvrtak, 18. aprila, u 20 sati u Galeriji ”Vrba” u Širokom Brijegu.

”Popularno-naučna monografija ‘Umjetnost i dobrobit. Likovno stvaralaštvo u službi mentalnoga zdravlja’ obrađuje tematiku umjetnosti kao terapije te art-terapije. Predstavlja izuzetno vrijednu poveznicu likovne aktivnosti osmišljene s ciljem unaprijeđenja kvalitete života, prevencije i osnaživanja psiho-fizičkog zdravlja pojedinaca svih dobnih grupa. U monografiji su zastupljene novije spoznaje iz područja art-terapije i umjetnosti kao terapije, kao i deset praktičnih aktivnosti osmišljenih prema navedenim teorijskim načelima. Djelo je od izuzetne važnosti za osobe koje u profesionalnome smislu imaju doticaja s likovnom umjetnošću, ali i za one koji su osvijestili važnost preventivnog djelovanja u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja. Studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, studenti Akademije za umjetnost i kulturu, te njima srodni studiji, u ovome će djelu pronaći poveznicu između umjetnosti, zdravlja, a samim time i kvalitete života”, saopćila je Udruga ”Vrba”.

Jelena Kovačević rođena je 1982. godine u Osijeku gdje završava Jezičnu gimnaziju. Godine 2000. upisuje studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te 2005. diplomira u klasi profesora Ante Kuduza.

Nakon stjecanja diplome pohađa Poslijediplomski magistarski studij grafike na ljubljanskoj Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje. Diplomira 2009. u klasi profesora Lojze Logara.

Godine 2020. doktorira na poslijediplomskom doktorskom studiju, smjer slikarstvo, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom red. prof. art. Ante Rašića i komentorstvom prof. dr. sc. Vere Turković.

Po osnutku poslijediplomskog specijalističkog studija kreativne terapije u Osijeku, u saradnji Akademije za umjetnost i kulturu i Medicinskoga fakulteta, upisuje smjer art-terapije te diplomira 2021. pod mentorstvom izv. prof. Lise Raye Garlock (MS, LCPAT, ATR-BC, ATCS).

Zaposlena je kao vanredna profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku te kao vanjska saradnica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.