Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjetnička galerija BiH

Izložba radova prve četiri generacije profesora i saradnika sarajevske ALU

ishodista izlozba

Radovi profesora i saradnika ALU, izloženi na ovoj izložbi, najvećim dijelom pripadaju fundusu Umjetničke galerije BiH, što jasno svjedoči o međusobnoj egzistencijalnoj isprepletenosti i uzajamnom razvoju ove dvije umjetničko-obrazovne i kulturno-umjetničke institucije

Izložba radova prve četiri generacije profesora i saradnika Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu “Ishodišta” bit će otvorena u četvrtak, 3. novembra u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Umjetničke galerije.

Izložba se realizuje u saradnji Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (ALU) i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine a povodom obilježavanja jubilarnih 50 godina od osnivanja Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (ALU).

Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, osnovana 1972. godine, prva je visokoškolska likovno-umjetnička institucija na prostoru Bosne i Hercegovine, a njena pedesetogodišnja egzistencija obilježena je kontinuiranim radom i djelovanjem u javnoj, obrazovnoj, znanstvenoj i kulturno-umjetničkoj sferi na bosanskohercegovačkom, ali i regionalnom i internacionalnom planu.

Radovi profesora i saradnika ALU, izloženi na ovoj izložbi, najvećim dijelom pripadaju fundusu Umjetničke galerije BiH, što jasno svjedoči o međusobnoj egzistencijalnoj isprepletenosti i uzajamnom razvoju ove dvije umjetničko-obrazovne i kulturno-umjetničke institucije.

U popratnom tekstu izložbe, autor izložbenog koncepta, prof. dr. Ibrahim Krzović, emeritus, je zapisao da su “u vremenu osnivanja, razvoja i formiranja cjelovitog četverogodišnjeg studija Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, kojeg predstavljaju eksponati ove izložbe, u vremenu posvemašnog procvata stvaralaštva savremenih tendencija, savremenih tendencijama u ondašnjoj Jugoslaviji, Evropi i šire, djelovali nastavnici i saradnici, likovni stvaraoci čija su djela već bila prisutna i verifikovana nagradama žirija na svjetskim bijenalima savremene umjetnosti. Istovremeno nastavnici i saradnici, slikari, grafičari, kipari, grafički i produkt dizajneri, bili su okosnica stvaralaštva i likovnog života svoje sredine i umjetničke scene Bosne i Hercegovine”.

Autor izložbenog koncepta izložbe je Ibrahim Krzović, profesor emeritus, kustosica izložbe je Ivana Udovičić, a dizajn je radila Vanesa Prodanović Durmišević, saopćeno je.