Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

collegium artisticum

Izložba “Razigrane borbe” Thomasa Steyaerta u galeriji Collegium artisticum

Foto: Collegium Artisticum

Thomas Steyaert pridaje veliku važnost pitanju što njegova umjetnička praksa može doprinijeti društvu

Izložba „Razigrane borbe“ na kojoj će se sa ciklusima slika i crteža predstaviti autor Thomas Steyaert, biće otvorena u utorak, 1. augusta u 19.00 sati u galeriji Collegium artisticum.

Postavka će biti otvorena za posjete od 1. do 14. avgusta, od ponedjeljka do petka u terminu od 10.00 do 18.00 sati.

Thomas Steyaert je koreograf, performer i vizuelni umjetnik, rođen 1978. godine u Roeselaru (Belgija). Crteži za projekat Razigrane borbe su nastali u vrijeme pandemije korona virusa (COVID-19) u trenutku ograničenja kretanja i drugih mjera restrikcije. Radovi su odgovor na kolektivni strah, usamljenost, nedostatak fizičkog kontakta, te buntovništva, saopćeno je iz galerije Collegium Artisticum.

Thomasovo zanimanje za transformaciju priča i istine kroz digitalizaciju i platforme društvenih medija inspiriralo ga je u posljednjoj fazi slikarske prakse da eksperimentiše s digitalnim dekonstrukcijama i rekonstrukcijama starijih radova. Manipulirani prikazi postaju neprepoznatljive varijacije originala. Uočljivi su samo fragmenti oblika i boja. Slikajući transformirane prikaze nanovo na platno, Thomas komentira manipulaciju i različita tumačenja priča i istine u širem kontekstu digitalizacije.

Razigrane – “Ja pristupam svojim crtežima i slikama na razigran način. Uporedo sa praksom korištenja tijela kao umjetničkog medija, ja testiram, eksperimentišem i istražujem kroz različite stilove i materijale na nekompromisan način.”Borbe – “Kao u svakoj kreaciji, moraš naići na prepreke. Svaka nova nanesena linija na papir može predstavljati problem. Rješenje za kompoziciju, te odabir odgovarajuće boje ili materijala idu pod ruku sa sumnjom. Aspekt greške i onog nepoznatog skupa egzistiraju, i u isto vrijeme oni stvaraju unutarnju borbu.”

Thomas Steyaert pridaje veliku važnost pitanju što njegova umjetnička praksa može doprinijeti društvu. Godine 2016, zajedno sa četiri sarajevska umjetnika (BiH), osniva umjetnički kolektiv ‘Moving Island’. Za cilj imaju proizvesti multimedijalne projekte u lokalnim zajednicama i pokušati podići svijest o značaju društveno angažiranih praksi u umjetnosti i mogućnostima pozitivnih promjena u zajednicama kroz umjetničku praksu.

Steyaert je 2016. imao svoju prvu samostalnu izložbu naziva 22 slike, historija razigranih borbi u Jatki78 u Pragu (Češka). Godine 2019. organizuje samostalnu izložbu slika, grafika i crteža Bez naslova u Nacionalnoj galeriji BiH. Godine 2020. ima samostalnu izložbu Neki radovi u Galeriji Brodac u Sarajevu (BiH), a 2022. godine izlaže seriju crteža u Malpertuisu u Tieltu (Belgija), saopćeno je.