Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba “Taština malih razlika” Greysona Perryja u Banjoj Luci

Grayson_Perry_Otvaranje_002

Jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika Grayson Perry najavio je dolazak u Banjaluku gdje će prisustvovati otvaranju svoje izložbe “Taština malih razlika” u četvrtak 7. septembra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS).

MSURS i British Council će ugostiti ovog svjetski priznatog umjetnika, dobitnika Tarnerove nagrade, čija izložba će biti postavljena u Novom Sad, Prištini, Sarajevu, Banjoj Luci i Tirani. Umjetnik izlaže prvi put na ovim prostorima.

Perry će održati i predavanje u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski Dvor, navodi se u saopćenju British Councila.

Izložba “Taština malih razlika” sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Ovom izložbom Grayson Perry istražuje vlastitu fascinaciju pitanjem ukusa i klase.

Tapiserije su nastajale istovremeno s dokumentarnom serijom britanske televizije Kanal 4, „S Graysonom Perryjem neukus ni slučajno /All in the Best Possible Taste with Grayson Perry”, koja je nagrađena prestižnom nagradom BAFTA.

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

Izložba “Taština malih razlika” je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Councila i kolekcije Arts Council kojom upravlja londonski Southbank centar.