Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galerija Općine Novi Grad

Izložba u povodu Dana državnosti BiH: “Arhitektura bosanske duhovnosti”

izlozba-novi grad 1

Izložba se može pogledati do 4. decembra 2020. godine, radnim danima u periodu od 10:00 do 16:00 sati

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo upriličena je izložba pod nazivom “Arhitektura bosanske duhovnosti”, autora Senada Peze.

Izložbu čini postavka od 19 reljef radova, koji su dio šireg koncepta, a nastali su kao produkt četiri studije. Predstavljene su tehnike reljefa naše zemlje u materijalima: drvo, kamen, kombinacija metala sa drugim materijalima poput pijeska i sredstva za vezivo koje se može oblikovati.

Pezo svoje stvaralaštvo zasniva na vertikali historije tla BiH i preferira elemente koji povezuju različite vremenske periode u njenom kontinuitetu. U svom istraživanju traži odgovor na pitanje šta je BiH, kao teritorijalnu bogdu na geopoltičkoj karti Evrope i svijeta, sačuvalo od raspadanja u njenom milenijskom kontinuitetu postojanja.

Smatra da su teret opstojnosti Bosne iznijeli ljudi, oni koji su osjećali BiH kao svoju zemlju i koji su osjećali da joj pripadaju. U svojoj idejnoj identifikaciji su pronalazili stvari koje su mogli da nazovu svojim.

“Posebna studija je o elementima koji su od vremena srednjeg neolita u BiH, po vertikali, opstali do danas. Bazirao sam se na tim elementima, jer smatram da oni sasvim sigurno, ako nisu, mogu biti element bh. identitetskog koda. Ako u historijskom kontinuitetu jednog milenija opstaju jedni te isti elementi i ljudi ih prepoznaju i prihvate kao svoje, onda je to sasvim sigurno dokaz nekakvog identiteta”, kazao je Pezo.

Posebnu satisfakciju, rekao je, mu predstavlja zanimanje posjetitelja za to čiji smo potomci i što to ne zaboravljamo.

Izložba se može pogledati do 4. decembra 2020. godine, radnim danima u periodu od 10:00 do 16:00 sati.

Ulaz je slobodan!