Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Izložbom ‘Plavi jahač’ započeo peti Napretkov tjedan kulture

napredak hkd
FOTO: Fena

 Izložbom bosanskohercegovačkog akademskog slikara Saše Zečevića iz Žepča u ponedjeljak navečer počeo je peti Napretkov tjedan kulture, koji organizira HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Manifestaciju je otvorio dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka kazavši kako je Napretkov tjedan kulture postao prepoznatljiva kulturalna manifestacija u gradu.

Podsjetio je kako je Napredak u protekle četiri godine održao raznolike aktivnosti, uključujući radionice, tečajeve crtanja, copywritinga i engleskog jezika, kao i predavanja o hrvatskom jeziku. U okviru nakladničke djelatnost objavljeno je nekoliko knjiga, monografija te slikovnica za djecu.

Landeka je spomenuo i niz drugih kulturnih projekata, korizmenih, uskrsnih i božićnih koncerata te izložbi, a kao posebnu vrijednost naglasio je koncerte sa stipendistima.

– Napretkov trio Senso proslavio je tri godine postojanja i gotovo da nema značajnije manifestacije u Mostaru koju nisu uveličali svojim glazbenim nastupom. Naša izložba Stećci – Svjetska baština UNESCO predstavljena je od Mostara, Žitomislića, Zenice, Sarajeva, Odžaka, Novog Travnika, Fojnice i Širokog Brijega do Viteza. Svi ti sadržaji imali su Napretkov potpis i pečat – rekao je Landeka.

Na kraju je kazao kako Napredak nastavlja svoju misiju u izazovnim vremenima, boreći se za kulturu, jezik, nacionalni identitet i jednakopravnost u Bosni i Hercegovini, poručivši da bez kulture nema ni nacionalnog identiteta ni zdravog društva.

Zečevićev ‘Plavi jahač’

Na početku ovogodišnjeg Napretkovog tjedna kulture otvorena je izložba „Plavi jahač“, akademskog slikara Saše Zečevića iz Žepča, kojemu je ovo četvrta samostalna izložba u karijeri.

U svom predgovoru, mr. sakralnog slikarstva Kristina Ćavar rekla je kako promatrač može zaroniti u vlastite dubine gledajući izložene slike, tražeći svjetlo Božje, otkrivajući vječnu Riječ.

– Ova izložba donosi svježinu i teži za onim koji je Vječnost i u kojem će čovjek jednog dana biti cjelina – napisala je Ćavar u predgovoru.

Inače, ova izložba je prodajnog karaktera i ostaje otvorena do 2. travnja. Napretkovo tjedan kulture nastavlja se u utorak, 19. ožujka, promocijom knjige „Stari most s mjesta događaja“ autora Miroslava Landeke.

Knjiga je dokumentaristička i novinarska i prati izgradnju i događanja oko izgradnje Starog mosta od potpisivanja 1999. za njegovu obnovu do presude Haaškog suda. Uz autora o knjizi će govoriti prof.dr. Vanda Babić Galić, dr. Anto Ivić i Danijel Vidović. Moderatorica je novinarka Ana Marija Dedić.

Promocija će se održati u Galeriji kraljice Katarina Kosača s početkom u 19:30 sati.