Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Još pet pozorišnih ostvarenja do kraja Festivala MESS

Mi-djeca-s-kolodvora-zoo-006
Detalj iz predstave "Mi djeca sa Kolodvora Zoo"

Predstava u zvaničnoj selekciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS 2017 “Mi djeca sa Kolodvora Zoo” čiju režiju potpisuje Adnan Omerović iz Narodnog pozorišta Tuzla bit će odigrana večeras u Pozorištu mladih Sarajevo.

Omerović je na pres-konferenciji ovu kultnu knjigu opisao kao nezvaničnu lektiru mladih te naglasio da je na sceni želio prikazati problem narkomanije u Tuzli s posebnim akcentom na tabletomaniju.

Navodi da je tokom priprema za scenografiju skupio oko 300 do 400 ambalaža raznih tableta, a posebno se osvrnuo na anestetike s morfijem, koje su nakon rata legalno prodavane u velikom broju apoteka bez recepta.

– Nikada niko nije odgovarao za ovo, jer su mnogi od njih nakon tableta prešli na heroin i umrli – kazao je Omerović te ocijenio da predstava nema veliki odjek u borbi protiv narkomanije, “jer pozorište ne mijenja baš mnogo toga u društvu”.

Uloge u ovom komadu predstavit će Alisa Brkić, Edis Žilić, Nina Terzić, Siniša Udovičić, Ivana Perkunić- Mešalić te Elvis Jahić.

Sarajevska publika će također večeras u Narodnom pozorištvu Sarajevo ugostiti susjede iz Hrvatskog kazališta mladih predstavom “Noćni život” u režiji Paola Magellija.

Glumica Urša Raukar istakla je da ova predstava kazuje o borbi za boljitak te upozorava da se mora iznaći način da se izmijeni paradigma društva.

– Ukoliko ne nađemo način zajedničkog djelovanja, ovaj sistem bezličnog kapitala će nas uništiti – poručila je.

Glumica Lucija Šerbedžija istakla je da je tema predstave kritika općeg stanja u društvu, prikazana kroz humor i ples, ali koja ostavlja gorak okus nakon gledanja.

Tema ovog komada jesu različiti pokušaji otpora represivnom i depresivnom. U godini u kojoj se obilježava jedno stoljeće od Oktobarske revolucije predstava postavlja pitanje što je u današnjem društvu od njenih snova i ideala ostalo te da li je takva revolucija moguća danas.

U predstavi igraju Milivoj Beader, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Doris Šarić- Kukuljica, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Filip Nola, Barbara Prpić, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija, Vedran Živolić i Anđela Ramljak.

“Pet lakih komada” belgijskog režisera Mile Raua zabavit će publiku sutra i prekosutra u Narodnom pozorištu Zenica.

Glumac Hendrik van Doorn kazao je da su Belgijanci najveću povezanost s državom osjećali tokom masovnih demonstracija “Bijelih marševa“ protiv pedofila Marca Dutrouxa nakon čega je Belgija izgubila osjećaj nevinosti zbog pogrešnih poteza vlade.

Nazvavši ovaj komad “užasnom bajkom”, naglasio je da u predstavi glume djeca te istakao da je teško raditi s njima, posebno ako se predstava, bez pojavljivanja Dutrouxa, tiče pedofilije, silovanja, zločina.

U jednu ruku, predstava otkriva historijsku panoramu belgijske prošlosti, od deklaracije o nezavisnosti Konga, do masovnih demonstracija “Bijelog marša”, dok u drugu ruku “Pet lakih komada” istražuje ograničenja onoga što djeca znaju, osjećaju i smiju raditi.

Uloge tumače Rachel Dedain, Aimone De Zordo, Fons Dumont, Arno John Keys, Maurice Leerman, Pepijn Loobuyck, Willem Loobuyck, Blanche Ghyssaert, Polly Persyn, Lucia Redondo Peter Seynaeve, Pepijn Siddiki, Elle Liza Tayou, Winne Vanackerm, Hendrik van Doorn i Eva Luna van Hijfte.

Bugarska dokumentarna drama “Mir vama” režiserke Nede Sokolovske bit će odigrana večeras u Sarajevskom ratnom teatru SARTR, a govori o izbjeglicama iz Sirije i Iraka koji su spas tražili na teritoriji Bugarske.

Sokolovska je istakla da je ovo prvi put da igraju predstavu pred narodom koji zna šta je rat. Naglasila je da glumci tokom čitave predstave nose bubicu u uhu te slušaju originalne intervjue koje je režiserka uradila s izbjeglicama u želji da ne izgube autentičnost.

Uloge u ovoj predstavi ostvarili su Mila Bancheva i Ricardo Ibrahim.

Najmlađim posjetiteljima MESS-a za sutra u Pozorištu mladih Sarajevo pripremljena je poslastica iz Brazila “Tri praščića i dječak zvani Vjetropir” režisera Sergija Serrana.