Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

17. izdanje

Knezović uoči otvaranja Mostar film festivala: Nezahvalno se baviti filmom u BiH

Foto: Fena

– Potpora države BiH za kinematografiju su nedostatna i veliki je uopće iskorak imati dva ili tri filmska ostvarenja u državi – kazao je Knezović

Film ”Bosanski lonac”, redatelja Pave Marinkovića otvorit će sedamnaesto izdanje Mostar film festivala u ponedjeljak, 18. decembra u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u 20 sati.

Gledatelji će od 18. do 21. decembra koliko će trajati 17. izdanje Mostar film festivala, moći vidjeti ukupno šest filmskih ostvarenja, u organizaciji Kazališno-filmske udruge ”Oktavijan”.

Bogat program

Radnju domaćeg filma “Bosanski lonac”, prati Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije, ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa, koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljni povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

U utorak, 19. decembra u 19 sati, u maloj dvorani prikazat će se film ”Najsretniji čovjek na svijetu”, redateljice Teone Strugar Mitevske u kojem ulogu ima Mostarka Jelena Kordić Kuret. Film govori o Asji, neudatoj ženi u svojim četrdesetim godinama koja živi u Sarajevu.

Iste večeri u 21 sat igra humoristični film ”Nešto slatko”, redatelja Tina Vodopiveca koji govori o karijeri event organizatorice Kaje, koja ‘visi o koncu’ kada Ace Majstorovski, svjetski poznat marketinški guru, propusti let za vrlo bitnu konferenciju.

Priča o mladom košarkaškom treneru, nekadašnjem velikom košarkašu čiji se život u jednom danu okrenuo naglavačke, pod nazivom ”Momak i devojke”, redatelja Ivice Vidanovića, moći će se pogledati u srijedu, 20. decembra u maloj dvorani u 19 sati.

”Umri prije smrti”, redatelja Ahmeda Imamovića naziv je filma koji će biti prikazan istu večer u 21 sat, a koji govori o uspješnom ginekologu, koji je cijeli život proživio brinući se samo za sebe.

Festival će 21. decembra u maloj dvorani u 20 sati zatvoriti domaći uradak film “Stigme”, redatelja Zdenka Jurilja, a film se bavi univerzalnom temom ideološkog stigmatiziranja. Radnja filma smještena je u zapadnu Hercegovinu, u turbulentno razdoblje nakon Drugog svjetskog rata.

Dodjela nagrada

Stručni žiri u sastavu Branka Bešević Gajić, talent agentica Anila Gajević i producentica Amira Kudumović će na kraju 17. Izdanja manifestacije najboljim glumačkim ostvarenjima dodijeliti tradicionalnu nagradu “Stablo ljubavi”.

O odabranim filmskim naslovima govorio je direktor Mostar film festivala press konferenciji u petak u Mostaru, a osvrnuo se na financiranje festivala i uopće potporu države BiH za kinematografiju.

– Potpora države BiH za kinematografiju su nedostatna i veliki je uopće iskorak imati dva ili tri filmska ostvarenja u državi – kazao je Knezović.

Kako je pojasnio, zemlje u okruženju, poput Srbije i Hrvatske i Crne Gore za dugometražne igrane filmove izdvajaju 51 posto, a BiH od 18 do 25 posto, pa je nezahvalno biti producent i uopće se baviti filmom u BiH.

– Zbog takve podrške države samo je veliko umjetničko djelo da se dobije ikakav film. To vam je isto kao da za cijenu od 20 posto dobijete nov auto. Tako država BiH potpomaže kinematografiju – pojasnio je Knezović. Kazao je također kako nijedan festival nije prošao bez financijskih poteškoća.

– Dosadašnjih godina uglavnom sam ja bio financijer sa svojim bližnjima koji su radili bez naknade. No upao sam u ovo kolo i nema stajanja – dodao je Knezović.